Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Európu valcuje ničivá búrka: Rúti sa na sever a Petrohrad, najmenej 15 mŕtvych!

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: SITA)

LONDÝN/PARÍŽ - Silná búrka, ktorá v nedeľu a v pondelok vyčíňala na západe Európy, sa presunula na sever kontinentu a zasiahne aj ruskú metropolu Petrohrad. Pred prípadnými povodňami a silným vetrom varujú tamojší meteorológovia.

Tí rýchlosť vetra odhadujú na 15 až 20 metrov za sekundu, pričom najhoršia situácia bude vo Fínskom zálive a na jazere Ladoga neďaleko mesta. Tu by mal vietor následkom príchodu búrky, ktorú Briti pomenovali St. Jude, zosilnieť až na takmer 30 kilometrov za sekundu, píše portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Najmenej 15 ľudí prišlo o život po tom, čo územie západnej a severnej Európy zasiahla v nedeľu večer a v pondelok silná búrka. Búrku sprevádzal hustý dážď a vietor miestami so silou až 160 kilometrov za hodinu, ktorý vyvracal stromy a elektrické stĺpy. Bez elektrickej energie zostalo v pondelok celkovo vyše 500 000 domácností vo Francúzku a Británii. Výčiny počasia narobili problémy v doprave, pričom letiská zrušili desiatky letov a železničiari v Dánsku, Nemecku, Holandsku a Anglicku nevypravili mnohé vlaky. Letisko v Kodani hlásilo stovky ľudí uviaznutých v stojacich lietadlách. Problémy mala aj trajektová doprava, ktorú ohrozovali vysoké vlny.

Búrka zasiahla aj Estónsko a Lotyšsko

Po veľkej jesennej búrke ostali v Pobaltí státisíce ľudí bez elektrickej energie. V Lotyšsku vypadli podľa energetickej spoločnosti dodávky prúdu pre približne 100.000 domácností, informovala dnes s odvolaním sa na miestne médiá tlačová agentúra DPA.

Najviac postihnutými boli mestá Ventspils, Kuldiga a Talsi, uviedli noviny Diena na svojej webovej stránke. Na letisku v Rige zrušili raňajšie lety do dánskej metropoly Kodaň.

V Estónsku ostalo v dôsledku poškodenia elektrických vedení bez prúdu 60.000 domácností, informoval estónsky rozhlas. Najväčšie škody hlásili z pobrežných oblastí okolo mesta Pärnu.

Dánsko a Švédsko naprávajú škody po atlantickej búrke

Operácie na nápravy škôd po atlantickej búrke, ktorá sa prehnala cez Škandináviu, sa dnes začali v Dánsku a Švédsku. Ich účasťou je čistenie ciest, koľají a obnovenie dodávok energie.

Prevádzkovateľ dánskych železníc DSB oznámil, že miestne, regionálne a medzimestské vlakové služby budú obmedzené kvôli výpadkom elektrického vedenia a stromom na koľajach.

Búrka pripravila o život jedného muža v severnom Zélande a v ďalších častiach Dánska sa zranilo približne 70 ľudí.

Hlavnú cestu a železničné mosty v noci na dnes opäť otvorili. Pôvodne ich kvôli poveternostným podmienkam dočasne uzavreli, vrátane Öresundského mosta spájajúceho Dánsko so Švédskom.

Vo Švédsku neboli hlásené žiadne vážne zranenia, ale približne 60.000 domov ostalo bez elektriny. Dnes ráno sa búrka presunula za ostrov Gotland v Baltskom mori.

Správy zo včerajšieho večera hlásili 13 mŕtvych

V Británii boli dočasne bez prúdu státisíce domovov. Vo Francúzsku sa bez dodávok elektrickej energie náhle ocitlo najmenej 75-tisíc domácností. Lodná doprava medzi anglickým Doverom a francúzskym Calais sa na niekoľko hodín zastavila  V Británii si živel podľa AP vyžiadal najmenej päť mŕtvych.

Búrka v polovici dňa opustila podľa agentúry AFP Britské ostrovy a smerovala k Holandsku, Dánsku a severnému Nemecku. Švédsko kvôli rýchlo sa blížiacej búrke zrušilo všetky osobné vlaky na juhu krajiny.

Nepriazeň počasia neobišla ani Dánsko.
Zobraziť galériu (13)
Nepriazeň počasia neobišla ani Dánsko.  (Zdroj: SITA)

Európu valcuje ničivá búrka:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Videá od nášho čitateľa, ktorý sa práve nachádza v Kodani

"Momentálna situácia je taká, že nechodia žiadne vlaky iba autobusy a dosť ľudí je uviaznutých v centre, keďže mestské vlaky sú hlavným dopravným prostriedkom v celom meste. Mesto malo skúšku poplašných sirén, ak by sa v prípade väčšieho ohrozenia museli použiť," napísal nám Marek.

Búrka v Dánsku 3

Búrka v Dánsku 2

V centre Amsterdamu padajúci strom zabil ženu. Ďalší dvaja ľudia utrpeli v Holandsku vážne zranenia, keď sa na ich auto vyvrátil strom. Amsterdamské letisko Schiphol zrušilo desiatky letov. Asi tisícka pasažierov na niekoľko hodín uviazla na mori na trajekte, pretože loď sa kvôli búrke nemohla dostať do holandského prístavu.

Kalamita v Holandsku
Zobraziť galériu (13)
Kalamita v Holandsku  (Zdroj: SITA)

Európu valcuje ničivá búrka:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Európu valcuje ničivá búrka:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Vo Francúzsku, kde sa hovorí o najmenej jednej obeti búrky, boli najviac zasiahnuté regióny Normandia a Bretónsko. Na pobreží meteorológovia namerali rýchlosť vetra až 147 kilometrov za hodinu.

V Nemecku má živel na svedomí šesť životov; štyria ľudia zahynuli dnes, dvaja v nedeľu, pripomenula AP. V Dánsku podľa miestnych médií pripravila búrkou zhodená tehla o život jedného muža.

Búrka zasiahla aj Nemecko
Zobraziť galériu (13)
Búrka zasiahla aj Nemecko  (Zdroj: SITA)

Európu valcuje ničivá búrka:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Európu valcuje ničivá búrka:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Plné ruky práce mali dnes kvôli počasiu aj hasiči v Belgicku. Na mnohých miestach odstraňovali popadané konáre, stromy či elektrické drôty, ktoré zablokovali cesty. Po významnej železničnej trati medzi Bruselom a Namurom jazdili kvôli rovnakým problémom dopoludnia vlaky len po jednej koľaji, vznikali preto meškania.

Zrušené boli ranné vlaky Eurostar do Londýna. V Bruseli, Antverpách i ďalších mestách boli kvôli silnému vetru, ktorý na belgickom pobreží dosahoval v nárazoch až 120 kilometrov za hodinu, uzavreté parky, zoologická záhrada či detské ihriská.

Najviac zasiahnutou oblasťou Británie bolo južné a stredné Anglicko a Wales. Práve na juhu Anglicka more strhlo štrnásťročného chlapca, ktorý je stále nezvestný. Dvoch ľudí, muža a ženu, zabil výbuch plynu, ktorý v ich dome v západnom Londýne spôsobil podľa BBC pád stromu. Sedemnásťročná dievčina z anglického Heveru zomrela v spánku a na asi päťdesiatročného muža sa strom zrútil, keď riadil svoje vozidlo v anglickom Watforde.

Ranný pohľad na severný Londýn od čitateľa Jána.
Zobraziť galériu (13)
Ranný pohľad na severný Londýn od čitateľa Jána.  (Zdroj: Tip)

Európu valcuje ničivá búrka:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Tip)

Európu valcuje ničivá búrka:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Tip)

Na londýnskom predmestí Hounslow padajúci strom spôsobil výbuch plynu, ktorý zničil tri domy a ďalšie dva poškodil. Staršia žena pri nešťastí utrpela zranenia.

Letisko Heathrow zrušilo vyše sto letov, problémy mali aj ďalšie londýnske letiská.

Búrka získala meno svatojudská (St. Jude) podľa sviatku Svätého Júda, ktorý sa v Británii slávil práve dnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu