Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

V Kyjeve zastal čas: So snehom bojuje armáda, tisícky ľudí viaznu v závejoch

Metropolu Kyjev ochromila snehová fujavica Zobraziť galériu (3)
Metropolu Kyjev ochromila snehová fujavica (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinské hlavné mesto Kyjev fakticky umŕtvila obria snehová kalamita, ktorá od piatku paralyzuje miestnu dopravu a komplikuje zásobovanie. Z ulíc zasypaných snehom vojenská technika odťahuje uväznená auta, radnica zriadila operatívny štáb, kam sa môžu chorí a invalidi obracať o pomoc. Od soboty v meste platí kalamitný stav.

Za posledných 24 hodín v Kyjeve nasnežilo množstvo snehu presahujúce priemernú mesačnú normu. Vedenie mesta naliehavo žiada vodičov, aby nejazdili, majitelia obchodov a domov majú povinnosť zapojiť sa do odpratávania snehu.

So snehom bojuje kyjevske letisko Borispol, ktoré dnes zatiaľ opustil jediný spoj. Mestská správa len počas noci uvoľnila pre posyp ciest 600 ton soli, pretože sneh, ktorý sa v sobotu čiastočne roztopil, cez noc zmrzol.

Vlaky končiace v Kyjeve majú meškanie až sedem hodín. Problémy majú aj spoje vychádzajúce z hlavného mesta. Na staniciach sa podľa kyjevských médií hromadia tisíce ľudí.

Kalamita už počas soboty prepísala všetky záznamy o rekordoch, tvrdí meteorológovia. V piatok nasnežilo v Kyjeve pol metra snehu, rovnaký prídel dostala metropoly aj v sobotu. Dnes ráno sneženie ustalo, ale v uliciach bez pomoci stojí stovka električiek a trolejbusov, ktoré čakajú na vyslobodenie. Do boja so zimným živlom sa zapojila armáda, v meste prerážajú snehové hradby stovky povolaných vojakov s technikou.

Podľa ukrajinskej agentúry Unian je v krajine bez elektrického prúdu viac ako 600 miest a obcí. Drôty podľahli tiaži námrazy, na niektorých miestach vedenie strhla víchrica. O prípadných zraneniach alebo stratách na životoch sa ukrajinské médiá nezmieňujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu