VARŠAVA - Potravinárske "chuťovky" z Poľska sú zjavne iba pre silné žalúdky. Najnovšie správy hovoria o tom, že mäsokombinát v Biale Rawskej v Lodžskom vojvodstve rozomieľal mäso z uhynutých zvierat a pridával ho do klobás či iných výrobkov.
Polícia v sobotu po tretej hodine rannej pred vjazdom do mäsokombinátu skontrolovala jeden z prichádzajúcich kamiónov. "Z 24 kráv na korbe ich deväť bolo zdochnutých, ostatné našli v smrteľnej agónii, už ani nestáli na nohách, bolo ich treba len poraziť a odviezť do kafilérie, ktorá však v areáli nie je," povedala Joanna Kacková, hovorkyňa polície v Lodži.
Prokuratúra mäsokombinát podozrieva, že spracovával mäso zvierat buď zdochnutých, alebo v agónii, miešal ich s iným a z neho vyrábal klobásy alebo iné mäsové výrobky. "Vyšetruje sa podozrenie, že uhynutý alebo umierajúci dobytok sa do firmy vozil už skôr," doplnil Krzystof Kopania, hovorca lodžskej prokuratúry.
V jednom z chladiarenských vozov mäsokombinátu objavili až 18 ton podozrivého hovädzieho. Podľa denníka Fakt veterinárna a hygienická služba od pondelka skúma jeho pôvod. Zároveň zisťuje, kam všade firma mäsové výrobky dodávala.
Majiteľa (34) firmy polícia zatkla a prokuratúra obvinila z nebezpečnej činnosti. Hrozí mu až osem rokov za mrežami. Informoval portál novinky.cz.