WU-CHAN - Milovníci pálivých jedál majte sa na pozore. Ich konzumácia vám môže spôsobiť nielen gastronomický pôžitok, ale aj poriadne zdravotné problémy Istý Číňan po tom, ako zjedol takúto pochúťku, skončil s dierou v žalúdku.
Dvadsaťšesťročný muž si nedávno objednal v reštaurácii tradičnú čínsku polievku zvanú mala (v preklade otupujúco štipľavá). Tá s ním narobila hotové peklo. Už po pár lyžiciach zacítil prenikavú bolesť v bruchu a krátko nato začal zvracať krv.
Mladíka okamžite previezli do nemocnice, kde sa lekári snažili prísť na príčinu jeho ťažkostí. Vyšetrenia nakoniec odhalili, že štipľavý pokrm mu do žalúdočnej steny vypálil dieru. Pacient sa momentálne zotavuje, o pár týždňov by mal byť úplne v poriadku.
Mala je jedným z najštipľavejších jedál na svete, do ktorého sa dáva sečuánske korenie a veľmi pálivé čili papričky. Miestne reštaurácie polievku, ktorá má znecitlivejúci účinok, ponúkajú v rôznych stupňoch štipľavosti.