Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Takto oslavovali európske metropoly príchod roku 2013!

Takto oslavovali príchod roku 2013 v Londýne Zobraziť galériu (4)
Takto oslavovali príchod roku 2013 v Londýne (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Jedenásťminútovým ohňostrojom a vystúpením skupiny Pet Shop Boys, ktoré v okolí Brandenburskej brány sledoval asi milión ľudí, vstúpilo do nového roku 2013 nemecké hlavné mesto Berlín.

Ulice vedúce k Brandenburskej bráne boli naplnené na prasknutie. Medzi Brandenburskou bránou a Víťazným stĺpom (Siegessäule) bola totiž aj tento rok zriadená dvojkilometrová "párty zóna".

Tisíce ľudí sa na nej pokúšali prekonať svetový rekord v tanci inšpirovanom juhokórejským raperom Psy, ale vzhľadom na preplnený tanečný "parket" to bolo zložité, napísala agentúra DPA. V novembri tancovalo štýlom pripomínajúcim jazdu na koni 20.000 ľudí pod Eiffelovou vežou.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Paríž

Bez petárd a ohňostrojov vítali o polnoci rok 2013 v Paríži. Pyrotechnika je vo francúzskom hlavnom meste zakázaná už niekoľko rokov, tentoraz sa z bezpečnostných dôvodov nekonal ani veľký ohňostroj na Eiffelovej veži. Napriek tomu a tiež nepríjemnému daždivému počasiu prišli do centra mesta privítať nový rok tisíce ľudí. Keďže počas silvestrovskej noci výtržníci v Paríži, Marseille a Štrasburgu každoročne podpaľujú autá, ministerstvo vnútra poslalo do ulíc tentoraz 53.000 policajtov.

Londýn

Najväčšie silvestrovské oslavy sa vo Veľkej Británie konali v škótskom Edinburghu a v Londýne. V britskej metropole viac ako štvrť milióna ľudí obdivovalo ohňostroj nad riekou Temža. V Edinburghu sa tradičné silvestrovské oslavy nazývané Hogmanay začali v nedeľu fakľovým sprievodom a uskutoční sa aj popový koncert. Oslavy však v niektorých oblastiach Britských ostrovov pokazili povodne, ktoré obyvateľov trápia od 19. decembra. Momentálne stále platí viac ako 90 protipovodňových varovaní a asi 192 výstrah pred povodňami v Anglicku a Walese a 23 varovaní a deväť výstrah v Škótsku, informovala BBC.

Takto oslavovali európske metropoly
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Praha

Centrum Prahy v pondelok večer zaplavili tisíce ľudí z tuzemska aj zo zahraničia. Na Václavskom námestí od 23.00 h začali oblohu osvetľovať ohňostroje a po polnoci sa jednotlivé salvy zliali do mohutnej steny hluku, opísali situáciu v českej metropole servery novinky.cz a iDNES.cz.

Okolo odpadkových košov sa začali kopiť hromady fliaš od alkoholu. Niektorí predajcovia si vo vchodoch svojich prevádzok otvorili pouličný stánkový predaj nápojov, predovšetkým tvrdého alkoholu a sektu.

Policajti však zatiaľ riešili len malé potýčky a vandalizmus. Na niekoľkých miestach podľa policajnej hovorkyne Evy Kropáčovej horeli kontajnery. Jediná pražská záchytka s 15 lôžkami v Nemocnici Na Bulovce sa zaplnila už po 22. hodine, inokedy sa tak stáva až po polnoci.

Viedeň

Okolo 590.000 ľudí prišlo osláviť príchod nového roka podľa agentúry APA na tzv. silvestrovský chodník vo Viedni. Tamojší program sa začal už v pondelok o 14.00 h a potrvá až do druhej hodiny ráno. Zatiaľ neboli zaznamenané žiadne významné incidenty. Silvestrovský chodník sa stal paradoxne najpokojnejším miestom v rakúskej metropole, pretože na ňom bolo s výnimkou oficiálneho ohňostroja zakázané odpaľovať pyrotechniku.

Moskva

Masové oslavy príchodu nového roku sa tradične konali na Červenom námestí v Moskve. O polnoci miestneho času (21.00 h SEČ) sa pri teplote mínus osem stupňov rozozneli zvony na Spaského veži v Kremli a oblohu ožiarilo množstvo ohňostrojov. Počas dňa v Moskve husto snežilo, ale situácia sa do polnoci upokojila.

Takto oslavovali európske metropoly
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Dubaj

V emiráte Dubaj zahalil ohňostroj do červeného svetla momentálne najvyššiu budovu na svete, 828-metrový mrakodrap Burdž Chalífa. V Afganistane oslavovali Silvestra vojaci misie ISAF, no keďže musia byť stále v strehu, mali pri sebe i zbrane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu