Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

SACR požiada ambasádu Švédska o skorigovanie informácií o SR

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenskej agentúre pre cestovný ruch (SACR) sa nepáči spôsob, akým švédska ambasáda vo Viedni na svojej webovej stránke informuje o rizikách, ktoré turistom na Slovensku hrozia.

"Slovenská agentúra pre cestovný ruch sa určite obráti na zastupiteľský úrad Švédska vo Viedni so žiadosťou o skorigovanie informácií v spomínanom texte," hovorí Nora Gubková z agentúry. Švédske veľvyslanectvo napríklad cestujúcich na Slovensko varuje pred lavínami, povodňami, zosuvmi pôdy, ale aj zemetraseniami či pirátmi na cestách, ktorí sa zameriavajú na turistov so zahraničnými automobilovými značkami.

"Zovšeobecňovanie parciálnych negatívnych javov rozhodne nekorešponduje s objektívne podanými informáciami. Zahraničná verejnosť je tak uvedená do omylu. SACR verí, že ide o ojedinelý prípad," dodala Gubková, ktorá dúfa, že podobný postoj bude mať aj slovenský rezort diplomacie. Ten však už avizoval, že s obsahom internetovej stránke problém nemá. "Z nášho pohľadu obsahuje text na web stránke švédskeho veľvyslanectva štandardné turistické informácie, ktoré nie sú nepravdivé ani dehonestujúce. Nebudeme preto žiadať o nápravu," tvrdí Petra Greksová z ministerstva zahraničných vecí.

Eliška Vozárová zo švédskeho zastupiteľstva vo Viedni reagovala, že obsah stránky, ktorý napísali pracovníci veľvyslanectva, chce len informovať švédskych cestujúcich plánujúcich pobyt na Slovensku o rôznych charakteristikách krajiny. "Niektoré informácie na tejto stránke pochádzajú z všeobecných informácií, ktoré sú k dispozícii na internete," reagovala Vozárová. S cestnými pirátmi má podľa Vozárovej ambasáda aj vlastné skúsenosti. "Niekoľko švédskych turistov bolo na Slovensku okradnutých na diaľnici počas prestávky na čerpacej stanici. Často sú potom nútení žiadať ambasádu, aby im vydala nové pasy," hovorí o skúsenostiach veľvyslanectva vo Viedni Vozárová. Tento problém sa však podľa jej slov netýka len Slovenska. "Týmto spôsobom sa švédske veľvyslanectvo snaží, aby boli švédski turisti opatrní," uzavrela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu