Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

V New Yorku schválili sobáše homosexuálov

Newyorčania oslavujú schválenie sobášov
Newyorčania oslavujú schválenie sobášov (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Senát amerického štátu New York schválil zákon o sobášoch homosexuálov. Pre zákon, ktorý predložil demokratický guvernér Andrew Cuomo, hlasovalo aj niekoľko republikánskych senátorov.

New York sa tak podľa agentúry Reuters stane šiestym a doteraz najľudnatejším štátom USA umožňujúcim sobáše osobám rovnakého pohlavia.

Senátori hlasovali za zákon v pomere 33 ku 29. Už predtým ho schválila aj newyorská Snemovňa reprezentantov pomerom 82:47.

Medzi republikánmi, ktorí zaistili väčšinu v Senáte, bol aj Stephen Saland, ktorý sa na poslednú chvíľu rozhodol, že návrh podporí rovnako ako najmenej ďalší dvaja jeho stranícki kolegovia. Podľa Salanda je potrebné pristupovať ku všetkým ľuďom ako sebe rovným.

New York bude siedmym regiónom v USA s legislatívou umožňujúcou sobáše homosexuálov. Päť amerických štátov - Connecticut, Massachusetts, Vermont, Iowa a New Hampshire, a federálny dištrikt hlavného mesta Washingtonu, už homosexuálne sobáše legalizovali.

Štyri ďalšie štáty, Delaware, Havaj, Illinois a New Jersey, umožňujú párom rovnakého pohlavia uzavrieť registrované partnerstvo. Sobáše homosexuálov sú výslovne zakázané v 39 štátoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu