Baktérie EHEC 0104
HANNOVER - Vzhľadom na to, že španielske uhorky predsa len nemôžu za smrtiacu chorobu, pátranie po pôvodcovi infekcie črevnej baktérie EHEC pokračuje. V hľadáčiku potravinovej inšpekcie sú okrem šalátu, paradajok a uhoriek takisto mäso a ovocie, napísala agentúra DPA.
V miestnosti pre pestovanie baktérií vo veterinárnom inštitútu v Hannoveri je krásne teplo: pri 37 stupňoch sa pravidelne trasú plošiny s asi 20 vzorkami potravín. "Nemáme ešte žiadnu stopu," hovorí Silke Klotzhuberová zo zemského úradu.
Okrem paradajok, šalátu a uhoriek skúmali mikrobiológovia hovädzie mäso, párky, jahody a limetky. Pochádzali zo supermarketov, trhov a chladničiek pacientov.
Vedci sa obzvlášť sústreďujú na typ baktérie EHEC 0104, ktorý pravdepodobne spustil životu nebezpečné ochorenie. "Je to ale ako hľadať ihlu v kope sena, vysvetľuje Kuiperová.