Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

"Ekologická" munícia mala otráviť 300 nórskych vojakov

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: thetruthaboutguns.com)

OSLO - Nórsky úrad práce s okamžitou platnosťou zastavil používanie "zelenej", teda bezolovnatej munície v nórskej armáde. Reagoval tak na zistenie, že munícia, ktorá mala byť ekologickejšia ako klasická s olovenou náplňou striel, spôsobila ochorenie u stoviek vojakov, ktorí ju používali.

Podľa denníka Dagbladet sa po cvičných strelách sťažovalo asi 300 vojakov na nevoľnosť, závraty a problémy so zrakom a dýchaním. Problémy sa prejavili po tom, čo z útočných pušiek HK 416, ktoré armáda bežne vo výzbroji, strieľali muníciou NM 229/230, ktorú nórski vojaci používajú mimo iného aj na misii v Afganistane.

Podľa predbežného zistenia môžu ťažkosti, ktoré trvajú niekoľko dní, spôsobovať plyny uvoľnené pri výstrele.

 "Armáda nemôže používať tento druh munície, pokiaľ nebude podrobený novým dodatočným skúškam, ktoré by preukázali, že neexistuje žiadna súvislosť medzi uvedenými symptómami a strelami," povedal AFP Örnust Halmrast z úradu práce. Potvrdil médiám, že úrad zasiahol po tom, čo sa na neho so sťažnosťou obrátil vojenský ombudsman.

Pechotné strelivo typu NM 229/230 vyrába fínsko-nórska firma Nammo. Miesto tvárného a pritom dostatočne ťažkého olova, považovaného ale za všeobecne jedovaté, nahrádza vnútorné telo strely mäkkou oceľou. Či je práve toto zdrojom problémov, majú ukázať nové testy.

Velenie nórskej armády však zdôraznilo, že žiadne ohrozenie bezpečnosti krajiny vyradením tejto munície z používania nehrozí, pretože armáda k dispozícii aj iné, klasické druhy streliva. Neovplyvní to ani výcvik vojakov vysielaných na vystriedanie do Afganistanu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu