BERLÍN/MADRID - Nemeckí experti pokračujú v horúčkovitom pátraní po pôvodcovi smrtiacej črevnej infekcie, ktorá už v krajine zabila najmenej troch ľudí a za posledný deň pribudlo 60 vážnych prípadov. Zdrojom nebezpečnej nákazy sú podľa všetkého šalátové uhorky zo Španielska, v ktorých baktériu našli. Pátranie po pôvode infekcie v noci na dnes vyhlásilo španielske ministerstvo zdravotníctva.
Agentúra DPA napísala, že chorých je v Nemecku už asi okolo 700, najmä na severe krajiny, kde terajšia nákaza v polovici mája vypukla. Šírenie pokračuje ďalej. "Od včerajška do dneška pribudlo približne 60 nových prípadov s hemolyticko-uremickým syndrómom, teda s ťažkým priebehom infekcie EHEC," oznámil dnes riaditeľ Inštitútu Roberta Kocha Reinhard Burger. Vo štvrtok tento ústav evidoval 214 ľudí s týmto syndrómom.
V Španielsku sú v podozrení dve farmy v provinciách Malaga a Almeria, z ktorých môžu kontaminované uhorky pochádzať.
Majiteľ jednej z nich sa ale proti podozreniu energicky ohradil. "Asi potrebujú obetného baránka," povedal riaditeľ poľnohospodárskej farmy v Malage. Nevylúčil, že uhorka bola kontaminovaná pri nesprávnej manipulácii v Nemecku.
Gerd Sonnleitner, šéf nemeckého Zväzu poľnohospodárov, sa vyslovil za sprísnenie pravidiel pre dovoz zeleniny. "Žiadame, aby boli zavedené jednotné pravidlá pre celú Európsku úniu," uviedol v dnešnom vydaní denníka Rheinische Post. Pravidlá, ktoré sú v samotnom Nemecku veľmi prísne, by podľa neho mali platiť aj pre dovoz z tretích krajín.
Podľa oznámenia Európskej komisie experti skúmajú ďalší možný zdroj nákazy, tentoraz uhorky z Holandska. Črevná infekcia sa už rozšírila do Švédska, ktoré má k dnešnému dňu desať chorých, do Dánska, kde sú prihlásení štyria, do Británie s tromi postihnutými a Holandska s jedným.
Podľa agentúry DPA vyradili mnohé nemecké reštaurácie, jedálne, nemocnice a školy čerstvú zeleninu dočasne z jedálničkov. Dovozcovia španielske uhorky bojkotujú.
Nemeckí vedci zistili, že ide o bakteriálny kmeň typu HUSEC 41, ale zmutovaný, na ktorý nezaberajú antibiotiká ani penicilín. Chorí konzumovali vo zvýšenej miere surové paradajky, šalátové uhorky a listový šalát.