Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Babka (92) zabehla maratón, ako najstaršia na svete!

Gladys po dobehnutí do cieľa
Gladys po dobehnutí do cieľa

HONOLULU - Svetový rekord najstaršej účastníčky maratónu od minulého decembra patrí 92-ročnej Gladys Burrillovej, žijúcej na Havajských ostrovoch. Cez víkend to potvrdila Guinnessova kniha rekordov, certifikát jej v Honolulu odovzdali v pondelok.

Burrillová, ktorej Havajčania dali prezývku Gladiátor, sa 12. decembra 2010 zúčastnila na maratóne v Honolulu. Zabehla ho za deväť hodín a 53 minút.

Staršia dáma dala všetkým jednoduchú radu na dlhý život a zdravý životný štýl - treba chodiť von a prechádzať sa alebo si zabehať. "Rada sa prechádzam, pretože môžem postáť a voňať ruže, ale zastavím sa zriedka," prezradila Burrillová.

Bývalá pilotka viacmotorových lietadiel, horolezkyňa, turistka prekonávajúca púšte a jazdkyňa absolvovala svoj prvý maratón v roku 2004 vo veku 86 rokov. Inšpiroval ju ohňostroj, ktorým maratón odštartovali rok predtým. Odvtedy absolvovala päť zo siedmich maratónov v Honolulu.

Ako vysvetlila neúnavná starenka, silu zvládnuť maratón čerpá z pozitívneho prístupu. Týždenne absolvuje na prechádzkach desiatky kilometrov. "Pozitívne myslieť je dôležité. Je to jednoduché nechať sa znechutiť a byť negatívny," vysvetlila Burrillová.

Američanka svojím výkonom prekonala svetový rekord Škótky Jenny Woodovej-Allenovej, ktorá v roku 2002 absolvovala maratón v Londýne vo veku 90 rokov.



Gladys zabehla maratón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu