Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Bilancia atentátov v Egypte stúpla na 24 mŕtvych

Bomby zničili viacero reštaurácií na hlavnej turistickej ulici mesta. Zobraziť galériu (6)
Bomby zničili viacero reštaurácií na hlavnej turistickej ulici mesta.

KÁHIRA - Tri nálože, ktoré v pondelok explodovali v turistickej oblasti egyptského letoviska Daháb si vyžiadali najmenej 24 mŕtvych a 62 zranených. Bilanciu oznámil minister vnútra Habíb al-Adlí, podľa ktorého medzi mŕtvymi je 21 Egypťanov a traja cudzinci, vrátane nemeckého dieťaťa.

Podľa ministerstva vnútra, medzi 62 zranenými je 20 cudzincov, o občanoch Slovenska nehovorí. Podľa guvernéra Južného Sinaja Muhammada Háního výbuchy boli dielom samovražedných útočníkov a neboli tak silné ako dva predchádzajúce útoky, ku ktorým na Sinajskom polostrove došlo za ostatné dva roky. Bezpečnostné zdroje v provincii však uviedli, že predbežné zistenia vyšetrovateľov poukazujú, že nálože boli nastražené a že nešlo o samovražedné útoky.

Bomby zničili viacero reštaurácií na hlavnej turistickej ulici mesta. Na trhovisku, kde sa predávajú suveníry, remeselnícke výrobky a šperky, jeden z výbuchov zničil najmenej osem obchodov. Daháb je obľúbenou destináciou izraelských dovolenkárov, predstavitelia Izraela však uviedli, že nemajú informácie o izraelských obetiach. Egyptský prezident Husní Mubarak útoky označil za teroristický čin a vyhlásil, že páchatelia musia byť vypátraní a postavení pred spravodlivosť. Americký prezident George W. Bush útoky odsúdil ako "odporný čin proti nevinným civilistom".

K útoku došlo v čase starobylého egyptského jarného sviatku Šam al-Nísim. Výbuchy podľa ministerstva vnútra zasiahli reštauráciu Nelson, kaviareň Aladin a supermarket Ghazala. Od októbra 2004 išlo o tretiu sériu bombových útokov na východe Sinajského polostrova. Prvý - namierených proti hotelu Hilton v stredisku Taba a dvom ďalším strediskám si vyžiadal 34 mŕtvych. Útok v Šarm aš-Šajchu z júla 2005 si vyžiadal najmenej 67 mŕtvych. Aj k týmto útokom došlo počas egyptských sviatkov, 6. októbra a 23. júla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu