Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Učitelia odovzdali poslancom štafetový kolík

Učitelia odovzdali poslancom štafetový kolík Zobraziť galériu (4)
Učitelia odovzdali poslancom štafetový kolík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Učitelia zo škôl, ktoré zorganizovali štafetový štrajk, dnes poslancom odovzdali štafetový kolík.

"Vyzerá to tak, že dnešná parlamentná mimoriadna schôdza o stave školstva zrejme nebude, keďže ju budú bojkotovať poslanci Smeru, čiže tiež štrajkujú. Odovzdávame vám právom štafetový kolík, pretože v parlamente tiež bude štrajk, ktorý zruší schôdzu ohľadom školstva," povedal pri odovzdávaní kolíka učiteľ z bratislavskej Spojenej školy Novohradská Vladimír Crmoman.

Filozofia štrajkujúcich škôl a štrajkujúceho parlamentu je však podľa Crmomana odlišná. "Zatiaľ čo my bojujeme za spravodlivú vec, štrajk parlamentu je štrajkom, ktorý je prejavom skôr totalitnej moci a arogancie moci, lebo neprijať takú výzvu, hovoriť o takej dôležitej veci je aj nemorálne," vyhlásil pedagóg. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podali opoziční poslanci z klubov SDKÚ, KDH a Most-Híd, aby tak vytvorili priestor na diskusiu o problémoch v školstve.

Vláda v stredu (12.12.) schválila stanovisko, v ktorom tvrdí, že mimoriadna schôdza k situácii v školstve nebude mať v súčasnosti prínos. Jej konanie označila za politizujúce. Mimoriadna schôdza by sa mala uskutočniť dnes popoludní, poslanci však nemusia odhlasovať jej program.

Drevený kolík s nadpisom Štafetový kolík štrajkujúcich škôl z rúk učiteľov prevzal šéf školského parlamentného výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD). Pri preberaní uviedol, že o školstve sa zrejme bude diskutovať. Na otázku, či by sám zahlasoval za to, aby sa schôdza uskutočnila, odpovedal: "Som za to, aby sa o tom diskutovalo, to je všetko, čo vám môžem povedať." Dodal, že ako učiteľ štrajkujúcich chápe, ale finančná situácia je zložitá.

Učiteľom sa podľa Crmomana nepáči, že vláda rozhodla bez dohody s odborármi. Aj keď školskí odborári odmietli vládnu ponuku, kabinet zvýši platy školských zamestnancov o päť percent na budúci rok. Odborári však žiadali desaťpercentné zvýšenie platov. "Debaty boli veľmi intenzívne," oponoval šéf školského parlamentného výboru.

Školy z Bratislavy a ďalších miest, ktoré sa zapojili do štafetového štrajku, dnes popoludní rozhodnú, či budú bojkotovať polročnú klasifikáciu. Táto forma protestu, ktorú zvažujú, by spôsobila problémy najmä deviatakom a maturantom, ktorí potrebujú známky na prihlášky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu