Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Deti ako obete konfliktov: Nekončiace hádky a ťahanice bývalých manželov! Ako to riešiť? Advokátka radí

Dobrý deň, chcem sa spýtať, aké ospravedlnenie súd prijme, ak by som sa nemohol zúčastniť pojednávania. Môže to byť aj odcestovanie?

Dobrý deň, nie je presne špecifikované, aké ospravedlnenie súd príjme a pojednávanie odročí. Malo by sa však jednať o skutočnosť, ktorú nemožno odložiť, resp. len s určitými ťažkosťami. Patrí medzi ne predovšetkým PN, ale aj cestovanie môže byť dôvodom na odročenie pojednávania, pokiaľ preukážete, že ho nie je možné preložiť, resp. len s určitými ťažkosťami a zároveň predložíte dôkazy, ktoré Vaše tvrdenia podporujú, napr. letenku a pod.

Dobrý deň, mám s dlžníkom určený splátkový kalendár na sumu, ktorú som mu požičal. Neplní svoje splátky tak, ako by mal. Rozmýšľam, že podám žalobu. Na čo si treba dať pozor?

Dobrý deň, pokiaľ v zmluve o splátkovom kalendári nemáte uvedené, že v prípade omeškania so splátkami sa zosplatní celý dlh, ak ešte ostávajú nejaké doposiaľ nesplatné splátky, tieto v žalobe žiadať nemôžete. Návrh na súd teda postavte tak, aby ste v petite žiadali len doposiaľ splatné splátky. Zároveň môžete žiadať úroky z omeškania z každej splátky podľa času jej splatnosti. Výška súdneho poplatku sa počíta ako 6% zo žalovanej sumy, resp. v prípade splnenia podmienok na upomínacie konanie 3% zo žalovanej sumy.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&Case
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu