Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

SHMÚ a Slovenský vodohospodársky podnik budú spolupracovať pri výmene dát a údržbe meracích zariadení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Imges)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) a štátny podnik Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) budú navzájom spolupracovať pri výmene dát a údržbe meracích zariadení. Generálni riaditelia podnikov podpísali dohodu o vzájomnej spolupráci. Informoval o tom hovorca SVP Marián Bocák.

SVP podľa Bocáka chce nadobudnúť hydrologické a klimatologické údaje, ktoré zabezpečuje SHMÚ a sú dôležité pri predpovediach a prevencii pred povodňami. SHMÚ má zase záujem na vykonaní udržiavacích prác v okolí vodomerných profilov, resp. stavebných prác v súvislosti s opravou a údržbou meracích zariadení v jeho vlastníctve."Tento obchodný vzťah považujem za dôležitý krok v odborných vzťahoch a verím, že spolupráca prispeje k obojstrannému skvalitneniu činností vyplývajúcich z platnej vodohospodárskej legislatívy," povedal generálny riaditeľ SHMÚ Vasil Penev.

archívne video

Špeciálny balón s rádiosondou vypúšťajú do atmosféry dvakrát denne (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Sumu za dáta, ktoré podpisom dohody o vzájomnej spolupráci poskytne SVP, stanovil SHMÚ na takmer 140.000 eur. Približne v tejto sume SVP zrealizuje rozsah prác pri údržbe meracích zariadení.

"Údaje, ktoré nám v zmysle dohody SHMÚ poskytne, sú potrebné pri aktualizácii manipulačných poriadkov vodných stavieb, ako aj pri vypracovaní štúdie na riešenie problematiky bezpečnosti vodných stavieb počas povodňového zaťaženia pre vodné stavby Liptovská Mara a Horné Orešany," uviedol generálny riaditeľ SVP Jozef Moravčík.

Viac o téme: MeranieSpoluprácaSHMÚSVPSlovenský vodohospodársky podnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu