Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Tržby v maloobchode boli v máji 2024 medziročne vyššie o 5,2 %, informuje Štatistický úrad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Tržby v maloobchode v stálych cenách v máji 2024 rástli už piaty mesiac po sebe, aktuálne sa medziročne zvýšili o 5,2 %. Na medziročne vyššie tržby však stále vplývala nižšia porovnávacia základňa minulého roka, kedy boli tržby maloobchodu po prepočte do stálych cien v útlme. Medzimesačne tržby poklesli v maloobchode o 0,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medziročne vyššie tržby v stálych cenách dosiahlo až 7 z 9 zložiek maloobchodu. Výsledok celého odvetvia najvýznamnejšie podporil rast tržieb e-shopov (predaj mimo predajní, stánkov a trhov) o 24,1 %, zvýšenie tržieb o 9 % v špecializovaných predajniach, napr. obuvi, textilu, drogériách či lekárňach (špecializovaný predaj ostatného tovaru) a ich nárast o 4,7 % vo veľkých nešpecializovaných hyper- a supermarketoch. K celkovému rastu odvetvia prispel aj dvojciferný rast tržieb špecializovaných predajní potravín, nápojov a tabaku.

Tržby v maloobchode boli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Medziročne sa znížili tržby čerpacích staníc (špecializovaný predaj pohonných látok) ako aj tržby predajní špecializovaných na predaj zariadení pre informatiku a komunikácie.Z ostatných zložiek vnútorného obchodu tržby medziročne vzrástli len v ubytovaní, a to o 6,2 %. Pokles tržieb evidoval predaj a opravy motorových vozidiel a motocyklov o 1,2 %, veľkoobchod o 3,5 % aj činnosti reštaurácií a pohostinstiev o 3,9 %.

Tržby po sezónnom očistení v máji medzimesačne rástli v predaji a oprave motorových vozidiel o 1 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 5 % a najmä v ubytovaní až o 12,3 %. Poklesli vo veľkoobchode o 3,3 % a v maloobchode o 0,9 %.V súhrne za päť mesiacov roka 2024 tržby medziročne rástli v predaji a oprave motorových vozidiel o 0,9 %, v maloobchode o 4,4 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 3,8 % a aj v ubytovaní o 1 %. Medziročne nižšie tržby evidoval iba veľkoobchod, a to o 2,1 %.

Viac o téme: EkonomikaMaloobchodŠtatistický úradTržby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu