FLORIDA – Obzvlášť v lete mnohí ľudia nedajú na surové ustrice dopustiť. Neodolal im ani 71-ročný dôchodca z americkej Floridy, ktorému ich naservírovali v jednej z tamojších reštaurácií. Svet však šokovala správa, že muž za tento gurmánsky zážitok zaplatil životom.
Muž (†71) z Floridy zašiel 8. júla do miestnej reštaurácie a objednal si čerstvé ustrice, ktoré neboli tepelne upravené. O dva dni neskôr, žiaľ, zomrel.
Manažér centra pre výskum chorôb Michael Drennon pre zahraničnú televíziu povedal, že muž nebol v priamom styku s morskou vodou. „Podľa našich informácií ide o muža, ktorý jedol surové ustrice a ktorý nebol v styku so slanou vodou,“ uviedol Drennon.
Ukázalo sa, že ustriciach, ktoré dôchodca skonzumoval, bola prítomná baktéria Vibrio Vulnificus, ktorá sa vyskytuje práve v morskej vode. „Ľuďom bez ohľadu na ich vek a zdravotný stav odporúčame, aby sa vyhýbali konzumácii čerstvých či nedovarených kôrovcov alebo morským plodom. Tiež by sa mali vyhnúť pobytu v slanej vode, pokiaľ majú na tele otvorenú ranu,“ dodal manažér centra.
Baktéria Vibrio Vulnificus
Medzi najčastejšie prejavy nákazy patria horúčka, hnačky a zvracanie. V prípade, že skonzumujete kontaminované morské plody, môže sa objaviť aj gastroenteritída. Ak sa však nákaza nelieči, zvyčajne máva fatálne následky.
Baktéria Vibrio Vulnificus, známa aj ako "Kliatba Karibiku" alebo "Námorné Vibrio", napáda prevažne ľudí s oslabenou imunitou. K obzvlášť ohrozeným rizikovými skupinám patria ľudia chorí na cukrovku, reumu, artritídu, anémiu, hepatitídu či cirhózu.
Prečítajte si tiež: Dovolenka v ohrození: V obľúbenej destinácii Slovákov vyčíňa smrteľná baktéria, tragické následky