PRAHA - Český spevák Daniel Hůlka sa každý rok snaží vyhnúť predvianočnému stresu. Veľmi ho však baví variť!
„Keď nemusím, tak v tom čase vôbec nechodím do mesta, radšej som u nás v Jevanoch na vidieku, kde je pokoj,“ povedal. Vianočné sviatky známy interpret trávi s rodinou a najbližšími. „Nie je to o tom, že by sme si kupovali drahé darčeky, len sme spolu a je nám spolu dobre. To si myslím, že je cieľ Vianoc,“ poznamenal Hůlka.
„Ja zároveň rád varím. Zdedil som to po babičke a po rodičoch. Takže na Vianoce vždy robím zemiakový šalát, krkonošského kubu a rybu. Tým, že teraz nemôžem nič vyprážané, tak si ju urobím na divoko. Robievam aj rybaciu polievku. Vianočné jedlá vždy dodržujem, okrem koláčov - sladké mi totiž nechutí. Pre mňa je najlepšia torta kus údeného alebo klobása,“ zasmial sa spevák.
K Vianociam sympatického rodáka z Prahy každoročne patrí i Rybovka (tradičný český vianočný pastorál, pozn. red.), ktorú organizuje pre priateľov a známych v jevanskom kostole. „Rybovka je základ českých Vianoc. Pre mňa to ani nie je práca, robím to pre kamarátov a susedov u nás na dedine. Vždy jeden večer medzi Vianocami a Silvestrom sa stretneme všetci v kostole a hráme a spievame. Máme tam taký krásny kostolík. A po omši sa ideme spolu najesť do neďalekej krčmičky,“ opísal Hůlka sviatočný zvyk.