PRAHA - V utorok Česko a Slovensko obletela správa o hospitalizácii herečky Jiřiny Bohdalovej (93). Skoncila na JIS-ke vo vážnom stave a hneď od začiatku sa skloňovalo slovo otrava. Pôvodne sa však hovorilo o botulotoxíne, teda klobáskovom jede. Lekár však tieto správy vyvrátil... Toto ju otrávilo!
Verejnosť v utorok vystrašili správy o zdraví Jiřiny Bohdalovej. Ako informujú české médiá, legenda skončila na jednotky intenzívnej starostlivosti v jednej z pražských nemocníc. V utorok sa jej náhle priťažilo a stúpla jej teplota na 39 a neskôr dokonca na 40°C. Prvotné správy hovorili o otrave botulotoxínom, ktorý sa do jej tela mal dostať s jedlom.
Herečkin ošetrujúci lekár však teraz tieto informácie vyvrátil. „Laboratórne testy vylúčili otravu botulotoxínom, ale potvrdili nákazu baktériou Yersinia enterocolitica,“ informoval podľa iDnes.cz Neužil. Gastroentritída patrí k najčastejším infekciám v Česku a na Slovensku a stovky pacientov majú práve yersiniózu vyvolanú spomínanou baktériou.
„Choroba sa prejavuje hnačkou, zvracaním a u niekoho aj vysokými teplotami. Pokiaľ má človek pridružené choroby, býva priebeh choroby ťažší. Ale cielené chinolonové antibiotiká si väčšinou dokážu s baktériou poradiť,“ vysvetlil pre spomínaný web lekár infekčného oddelenia v Opave Petr Kümpel s tým, že človek sa baktériou môže nakaziť z nedostatočne tepelne spracovaného mäsa, najčastejšie bravčového. Kontaminovaná však môže aj akákoľvek iná potravina. Baktériu zničí teplota nad 80 stupňov Celsia.