Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Herečka Pauhofová vo filme o socializme: Odkaz všetkým nespokojným Slovákom!

Táňa Pauhofová vo filme Vlny
Táňa Pauhofová vo filme Vlny (Zdroj: Dawson Films)

BRATISLAVA - Po úspechu svetovej premiéry na MFF v Karlových Varoch uviedli tvorcovia a herci veľkofilm Vlny už aj do slovenských kín. Na slávnostnej premiére doslova žiarila Táňa Pauhofová, ktorá hrala jednu z hlavných úloh.

Dlhoočakávaný film Vlny má za sebou už aj svoju slovenskú premiéru. Režisér a autor scenára Jiří Mádl vsadil nielen na silný príbeh, ale aj kvalitné herecké obsadenie. Jednu z hlavných postáv stvárnila skvelá Táňa Pauhofová. „Mala som tú česť stvárniť výnimočnú novinárku, odvážnu ženu Věru Šťovíčkovú, ktorá bola členkou elitného tímu Milana Weinera v redakcii Medzinárodného života v Československom rozhlase,“ prezrádza s nadšením herečka. Dobu, v ktorej sa film odohráva, síce herečka na vlastnej koži nezažila, no sama o nej vie dosť z rozprávania, z kníh, či z materiálov, ktoré si pred nakrúcaním naštudovala. Téma politiky sa napokon rozoberala aj v ich rodine: „Veľa sme sa vždy rozprávali doma, myslím si, že spoločensko-politická situácia u nás nikdy nebola tabu, takže áno, už ako dieťa som počúvala a potom už som sa učila v škole a začala sa samovzdelávať“.

Vďaka filmu Vlny mala herečka možnosť hlbšie navnímať okolnosti danej doby a priznáva, že mnohé situácie by nerada zažila na vlastnej koži: „Ja by som celkovo nechcela zažiť minulú dobu, veľmi ťažko vnímam akúkoľvek neslobodu a pocit bezmocnosti, takže ja som šťastná, že žijeme v demokracii a dúfam, že si tú demokraciu budeme vedieť aj obhájiť.“

Film, ktorý je nakrútený podľa doteraz nezverejnených skutočných príbehov novinárov z Československého rozhlasu, zožal obrovský úspech aj na MFF v Karlových Varoch. S výsledkom je veľmi spokojná aj samotná herečka. „Toto nie je ani mravoučný film, ani mrchavá ťažoba o histórii. Je to podľa mňa silný, dobrý príbeh a veľmi kvalitne natočený film a každý si v ňom môže nájsť niečo, čo ho nejakým spôsobom môže zasiahnuť. Alebo si iba pozrie dobrý film.“ Vynikajúca herečka v rozhovore prezradila, na čo by diváci pri sledovaní filmu mali upriamiť pozornosť, a zároveň má pre všetkých nespokojných Slovákov veľavravný odkaz! 

Herečka Pauhofová vo filme o socializme: Odkaz všetkým nespokojným Slovákom! (Zdroj: NL/TH)

Viac o téme: FilmTáňa PauhofováVlny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu