BRATISLAVA - Vianočné menu sa u každej rodiny niečím líši. Niekto preferuje klasiku a iní si zase radi pochutnajú na špecialitách. Tak je to počas Štedrej večeri aj u speváčky Beáty Dubasovej.
Čas s najbližšími je ten najvzácnejší. Svoje o tom vie aj speváčka Beáta Dubásová, ktorá bude vianočné sviatky tráviť s rodinou. V domácnosti preferujú východniarske Vianoce.
„My máme také tradície svoje východniarske, ktoré ja, samozrejme, mám rada a čím ďalej, tým radšej. A teším sa z toho. Pre mňa sú Vianoce o stretnutí. Pôjdeme navštíviť moju mamičku na východ, alebo ona príde k nám, to ešte riešime. Takže vždy je to o stretnutí s najbližšími. Byť spolu, užívať si, pozerať svoje obľúbené rozprávky. Ja už som niektoré aj naozaj niekoľko, desiatkykrát som pozerala Popolušku alebo niečo,“ prezradila.
Ale čím sa líšia ich východniarske tradície od tých klasických? Takto vyzerá ich špeciálne menu! „Tak východniarske Vianoce majú svoje... my máme svoje špecifické menu. My nemáme len rybu a šalát, ako je tu na západe zvykom v Bratislave. My máme... Na úvod sú oplátky s orechmi, s medom, aj s cesnakom. To doniesol môj manžel, ktorý žil na západe. Potom vlastne... nie na západe, ale tu v Bratislave. To my sme cesnak nepoužívali iba do polievky," priznala.
„A druhé jedlo teda je polievka, ktorá sa robí z kyslej kapusty z tej jušky. Ona je priesvitná s rezancami, s hubami, s takou zápražkou, fantastická polievka. Potom je omáčka, máčanka sa volá, lebo sa do nej máča chlebík. A je tiež z tej kyslej šťavy a jedávame to so sladkou vianočkou napríklad. A potom máme ešte šalát a väčšinou je to kapor na prírodno, to máme radšej. No a ešte na konci by mali byť také bobálky s makom, ale už to posledné roky vypúšťame, lebo už nevládzeme, naozaj, na záver sa prejeme. A ešte k tomu koláčiky, všelijaké,“ dodala. Celý rozhovor si môžete vypočuť nižšie.