Dostali ste chuť na strik, ale vaši vínaznalí priatelia vám hovorili, že riediť víno vodou je hriech? Ak zvolíte správne víno a správnu vodu, namiesto hriechu môže ísť o osviežujúci letný pôžitok.
Na začiatok ešte musíme upresniť, že podľa jazykovedcov je spisovná podoba slova strik „strek“. Čo je však podľa nás dôležitejšie, je informácia, aká odroda vína, v akom pomere a s akou vodou je na tento nápoj vhodná.
Víno s vodou riedili už starovekí Gréci, Rimania, ale i starí Bratislavčania. Kým v Grécku a Ríme bolo víno každodenným nápojom, a pre zníženie obsahu alkoholu sa riedilo vodou, Prešporáci začali sódu s vínom miešať v letných horúčavách, a zrazu nebolo lepšieho osvieženia. Podstatné je, že išlo o sódu. Práve so sódou by sa totiž malo víno miešať. Obyčajná voda či minerálna voda nie sú na riedenie vhodné. Minerálne látky totiž menia štruktúru vína a znižujú jeho kvalitu.
A čo pomer? Najčastejšie sa vínny strek mieša v kombinácii 1:2, maximálne 1:4. Záleží na vás, či máte chuť na jemnejší alebo silnejší nápoj. Vo všeobecnosti platí, že čím viac vody, tým vydržíte víno popíjať dlhšie s menším rizikom bolehlavu.
Nuž a na záver to hlavné. Nie každé víno je na strek vhodné. Najviac sa naň hodia biele a ružové vína, pretože obsahujú viac kyseliny. Ideálne je Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Rizling vlašský, ale aj Frankovka modrá vo verzii ružového vína.
Teraz už len stačí pozvať priateľov na terasu a predviesť im svoje majstrovstvo v príprave streku!
Vášho Sprievodcu vínami vám prináša VITIS.
- reklamný článok -