BRATISLAVA - Moderná doba prináša staré triky našich starých mám v úplne novom svetle. Jednoduché a účinné spôsoby, ako niečo spraviť sa vďaka internetu vedia šíriť rýchlejšie a efektívnejšie. Ľudia sú dokonca často prekvapený, ako sa veci okolo nich dajú využiť na niečo úplne iné, ako bol ich pôvodný zmysel. Pozrite sa s nami na desať rád pre správne gazdinky!
Postupujte podľa obrázkov a skrátite čas strávený v kuchyni na minimum:
Natvrdo uvarené vajcia napríklad jednoducho ošúpete tak, že ich dáte do jednej misy a poriadne premiešate. Pod prúdom tečúcej vody vám budú takmer samé vyskakovať zo škrupín.
Trasenie rovnako zjednoduší aj vaše čistenie cesnaku. Stačí jednoducho spojiť dve misky, do vnútra umiestniť cesnak a poriadne triasť. Keď misky otvoríte, vo vnútri vás budú čakať krásne oddelené strúčiky cesnaku a zvlášť ich šupka.
Trápite sa s krájaním šalátov? Stačí s ním párkrát silno buchnúť o pracovnú dosku a hľuzu potom jednoducho vyberiete rukou. Búchaním sa totiž uvoľní od listov.
Bojíte sa o svoje prsty pri strúhaní syra alebo zeleniny? Mali by ste postriekať vaše strúhadlo prípravkom na rošty. Jednak pôjde strúhanie jednoduchšie, zároveň sa nemusíte báť o to, že sa poraníte, vaše prsty by sa mali šmyknúť po ploche strúhadla. Postrek však nie je samozrejmou bezpečnostnou pomôckou, treba si napriek nemu dávať pozor.
Nie nadarmo sa na vojne hovorilo, že šúpanie zemiakov je tá najotravnejšia robota. Ako skrátiť čas, ktorý pri tejto nevyhnutnej činnosti musíte stráviť? Keď uvaríte zemiaky v šupke a potom im doprajete ľadový kúpeľ, teplotný šok spôsobí, že šupka sa úplne odlepí od zemiaku a vy ju jednoducho prstami strhnete za pár sekúnd.
Šúpanie kukurice? Žiaden problém, len celý klas dajte na chvíľku do mikrovlnnej rúry a kukurica z klasu sama vypadne. Chcete použiť do šalátu čerstvú kukuricu? Dajte si malú misku dnom hore do väčšej, položte si kukuricu vertikálne na menšiu misku a krájajte ako na obrázku.
Ak viete, že si budete chcieť na druhý deň pripraviť cestoviny, ale domov z práce prídete neskoro a hladný, existuje spôsob, ako urýchliť ich prípravu. Nasypte cestoviny do vrecúška, pridajte vodu a nechajte ich celú noc namočené. Keď prídete domov a voda v hrnci zovrie, na dorobenie cestovín vám stačí 60 sekúnd!
Niektorí kuchári pri robení cesta používajú najradšej maslo, ktoré zmiešajú s múkou. Ako to ale urobiť tak, aby ste sa nenadreli s miešaním hustej zmesi? Zmrazte si maslo a nastrúhajte ho! Bude krásne rovnomerne pridávané do múky a rýchlejšie sa roztopí.
Na ovocný džús z čerstvého ovocia spotrebujete pomerne veľa plodov. Ak ich však pred vyžmýkaním na 15 sekúnd dáte do mikrovlnnej rúry, uvoľní sa z nich prekvapivo veľa šťavy.
Posledná vychytávka je aktuálna najmä počas súčasného obdobia. Najradšej by ste jedli čerešne jednu za druhou, no nechce sa vám babrať s kôstkami. Ak je vám ich vypľúvanie nechutné alebo potrebujete odkôstkovať do koláča či zaváranín, použite spinku!