Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Topolánek vyzval Rusov, aby odišli z Podnesterska

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek

PRAHA - Český premiér Mirek Topolánek po stretnutí so svojou moldavskou kolegyňou Zinaidou Greceaniiovou vyhlásil, že Rusi by mali stiahnuť svoje vojenské jednotky z moldavského Podnesterska. "Žiadam Rusko, aby stiahlo svoje ozbrojené sily z Podnesterska, nemajú totiž žiadny mandát na to, aby v tejto oblasti ostali," vyhlásil Topolánek.

Podnestersko vyhlásilo samostatnosť od Moldavska v roku 1990, o dva roky neskôr sa spor preniesol aj do vojenskej roviny. Po vojne ostalo Podnestersko prakticky samostatné. Podnestersko je v podobnej situácii, v akej boli ešte donedávna gruzínske odštiepenecké regióny Abcházsko a Južné Osetsko.

Žiadny štát ho formálne neuznáva, no Moskva ho podporuje. Muničné sklady, ktoré na tomto území ostali ešte z čias Sovietskeho zväzu, stráži poldruha tisíca ruských vojakov. Topolánek priznal, že lídri krajín Európskej únie sa obávajú, že po tom, ako Rusko uznalo gruzínskych seaparatistov, mohlo by sa rovnako zachovať aj v prípade ďalšieho takzvaného zamrznutého konfliktu.

Český premiér zdôraznil, že únia podporuje územnú celistvosť Moldavska. Najlepšou možnosťou pre krajinu by podľa neho bola integrácia do európskych štruktúr. V podobnom duchu sa vyjadril aj Greceaniiová: "Neviem si predstaviť iné ako mierové riešenie tohto problému."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu