Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

VÝRAZNÝ NOS je jeho poznávacím znamením: Otec to videl inak... Herca chcel poslať na PLASTIKU!

Peter Šimun Zobraziť galériu (3)
Peter Šimun (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Sú herci-krásavci, o ktorých sa stále hovorí a dievčatá pri pohľade na nich omdlievajú. A potom sú herci bežného výzoru, ale napríklad s výrazným nosom a s nepopierateľným hereckým talentom, ktorí si musia svoje miesto na slnku vybojovať.

Predpoklady pre herectvo sa u mnohých chlapcov začínajú už v detstve. Sú pekní alebo zaujímaví, majú husté vlasy, prenikavé oči, sebavedomé vystupovanie, výrazný herecký talent. Peter Šimun však v detstve nezaujal svojím výzorom či živosťou. Rozhodne sa neprejavoval hereckým talentom, hoci mal výrazný zmysel pre humor. Najmä jeho pedagógov na strednej škole veľmi prekvapila jeho prihláška na VŠMU. Až natoľko, že niektorí z nich kontaktovali Petrových rodičov, aby syna od tohto rozhodnutia odhovorili. Petra podporoval hlavne otec, známy chirurg, ktorý v mladosti tiež inklinoval k umeniu. Prejavil dokonca ochotu operovať svojmu synovi výrazný nos, ak by ten mal byť prekážkou v štúdiu herectva. Peter navyše v detstve trpel skoliózou a po úraze má jednu nohu kratšiu. Nič ho však nezastavilo v túžbe stať sa úspešným hercom.

VÝRAZNÝ NOS je jeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SFU)

Počas štúdia na vysokej škole sa zoznámil so svojou budúcou manželkou. Zosobášili sa v roku 1989. V tom čase pôsobil v divadle v Trnave. Obdobie prevratu bolo pre Petra a jeho rodinu zložité. V trnavskom divadle mal pozastavený plat a s tehotnou manželkou býval u svokrovcov. (Jeho manželka je ako pani Colombová - pre verejnosť je veľkou záhadou. V spoločnosti s hercom sa vôbec neobjavuje a v rozhovoroch o nej herec odmieta hovoriť.) Neskôr však dostal ponuku z Bratislavy a v roku 1992 sa stal členom Divadla Astorka Korzo ’90. Zároveň začal pedagogickú prax na VŠMU. 

Objavila ho aj kamera, pretože jeho tvár i výrazové prostriedky sú rozhodne ľahko zapamätateľné. Koncom 70. rokov hral vo filmoch Zhŕňajova nevesta, Sladké starosti, pamätáme si ho aj z epizódnej postavy muža vo výťahu so sivými vlasmi v komédii Utekajme, už ide! Hral v snímkach Ženské oddelenie, Anjel milosrdenstva, Na krásnom modrom Dunaji, Rivers of Babylon, Červený kapitán, Kryštof, Invalid. Tvorcovia ho obsadili aj v seriáloch Alžbetin dvor, Dnes večer hrám ja, Bud Bindi, Panelák, Kriminálka Staré Mesto, Zoo, Naši, Vlci či Hotel. 

VÝRAZNÝ NOS je jeho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SFU)

Peter Šimun je dnes známym divadelným, seriálovým, filmovým a rozhlasovým hercom. Sám pri tom hovorí: „U herca je najhoršia anonymita a šedivosť. Zaujímavé sú veci výrazné, výnimočné. Ak má herec v sebe dávku humoru, vie si zo seba urobiť srandu, čo je, myslím, podstatná vec, aby človek vôbec robil toto remeslo, tak vtedy vyhráva." Obe jeho deti, syn Pavol a dcéra Barbora sú tiež hercami.

Voľný čas trávi herec v lesoch na samote na Kysuciach, kde má chalupu. Častými hosťami boli či sú uňho priatelia ešte zo školských čias, dnes už nebohý Marián Geišberg a Matej Landl. Herec má aj medzinárodný preukaz odbornej spôsobilosti veliteľa námorných rekreačných plavidiel, v lete ho teda môžeme pravidelne stretnúť na chorvátskych vlnách. Peter Šimun, ktorý si koncom roka 2019 prebral cenu Literárneho fondu za celoživotné dielo, dnes oslavuje 69. narodeniny.

 

Viac o téme: Peter Šimun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu