Predsavzali ste si začať tento rok o niečo zdravšie? Čo tak byť na chvíľu VEGGIE-tariánom? Korene rastlinného stravovania údajne siahajú až k starovekým filozofom, tí sa mäsu vyhýbali najmä z etických dôvodov. Medzi dnešných známych vegánov patria Ariana Grande, Billie Eilish, Joaquin Phoenix, tenisová legenda Novak Djoković či náš hokejista Zdeno Chára. A čo vy? Pridáte sa tiež?
Pozor na časté chyby
Moderátor Kevin sa vzdal mäsa len pred pár rokmi a radí: „Nezačal by som žiadnymi radikálnymi krokmi. Skôr odporúčam modifikovať obľúbené recepty na veggie verzie a novinky skúšať postupne.“
Foodblogerku Soňu Makranskú priviedla láska ku všetkému živému až k otvoreniu vegánskeho bistra. V časoch, keď s rastlinnou stravou začínala, bolo v jej rodnej Prievidzi dostať iba biele tofu. „Dnes sú časy úplne iné, nikdy nebolo ľahšie zaradiť do svojho jedálnička viac chutných veggie výrobkov ako teraz,“ hovorí Soňa a dodáva: „Je to príležitosť, vďaka ktorej spoznáte nové chute a získate poriadnu dávku vitamínov a vlákniny, takže za pár dní môžete mať dobrý pocit na tele aj na duši.“
Dobré tipy pre začiatočníkov
1. Bez varenia to nepôjde. No nebojte sa, všetko bude hotové raz – dva, navyše sa naučíte pripravovať jedlá, o ktorých ste možno nikdy nepočuli. Cícerová omeleta, vegánske hamburgery či koláče bez vajec a masla si rýchlo získajú vaše chuťové poháriky. A pochutia si aj mäsožravci.
2. Ak nemáte čas na každodenné varenie, pomôžte si napríklad hotovými rastlinnými alternatívami. „Milujem vegánsky rezeň alebo „placku“, rada ju používam na prípravu Caesar šalátu, kde ju nakrájam na malé kocky a zmiešam s rímskym šalátom, krutónmi, cherry rajčinami, hoblinkami vegan syru a dresingu z vymixovaných kešu spolu s tahini a citrónom,“ prezrádza svoj obľúbený recept Soňa
3. Myslite na bielkoviny. Keď v strave chýbajú, môže sa dostaviť únava a vlčí hlad. Možno vás to prekvapí, no k najväčším zdrojom bielkovín pre vegánov patrí „obyčajný“ ovos. Červenú fazuľku jedzte spolu s celozrnnou ryžou a brokolicou, výborne sa výživovo dopĺňajú. „Obľúbte si strukoviny, sú výživné, plné vlákniny a perfektne vás zasýtia. Pridávajte ich do polievok, do šalátov, k cestovinám, urobte si z nich nátierku,“ vysvetľuje skúsená vegánka.
4. Nákup si dobre premyslite. Kaufland všetkým začínajúcim, ale aj skúseným vegánom, ponúka mimoriadne širokú ponuku rastlinných potravín za výhodné ceny, vrátane privátnej značky K-take it veggie. Stovky vegánskych i vegetariánskych produktov nájdete v každej jeho predajni po celý rok, a do konca mesiaca aj v špeciálnom online letáku, kde si môžete zasúťažiť o nákupné poukážky.
-reklamná správa-