Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Štát má veľké plány na výber daní, nemusia sa naplniť: Rizikom je sivá ekonomika i nákupná turistka, úniky na daniach sú už teraz vysoké.

PR článok
(Zdroj: PR článok)

Jedným z kľúčových opatrení vlády v rámci konsolidácie je zvýšenie dane z pridanej hodnoty. Tento krok má za cieľ posilniť štátny rozpočet, je však spojený s množstvom rizík a problémov, ktoré môžu viesť k tomu, že štát nakoniec nevyberie koľko si naplánoval.

Kým vláda predpokladá, že zvýšenie DPH automaticky zvýši príjmy do štátnej pokladnice, skúsenosti z minulosti ukazujú, že takéto opatrenia môžu mať aj opačný účinok. Zvýšenie cien pre spotrebiteľov, predovšetkým pri tovaroch s vysokými daňami, môže viesť k hľadaniu alternatív v podobe sivej ekonomiky a nákupnej turistiky. 

Zvyšovanie DPH zasiahne všetky oblasti ekonomiky, ale osobitne citlivou je tá časť tovarov, ktoré už teraz nesú vysokú daňovú záťaž v podobe spotrebných daní. DPH sa totiž v tomto prípade nepripočíta k trhovej cene, ale k cene navýšenej spotrebnými daňami. Tie navyše z roka na rok rastú a štát počíta z ich zvyšovaním aj v ďalších rokoch. Reč je o palivách, tabakových výrobkoch, alkohole, a najnovšie tiež sladených nápojoch. Ide teda o produkty, s ktorými sa najčastejšie spája nákupná turistika. 

Ľudia z prihraničných oblastí, avšak nielen z nich, sa vydajú za nákupmi k susedom vždy, keď sa určitý tovar stane dostupnejším. V snahe ušetriť sa našinci vydávajú za nákupmi palív, odevov, dokonca vianočných stromčekov a samostatnou kapitolou sú práve nákupy tabakových výrobkov a alkoholu.

Daň z pridanej hodnoty a spotrebné dane sú regresívne dane, ktoré najviac zaťažujú ľudí s nižšími príjmami. 

Cenová citlivosť ľudí môže vyústiť aj do nárastu čierneho obchodu, ktorý je už teraz vysoký. Ukazujú to napríklad posledné dáta spoločnosti KPMG o predaji nelegálnych cigariet. Spotreba pašovaných a falšovaných cigariet u nás vlani medziročne vzrástla až o 52 %. Jasným vplyvom je tu nárast spotrebných daní, ktoré rástli 4 roky po sebe. Celkovo sa u nás spotrebovalo 260 mil. nelegálnych cigariet, čo je prepočtom 13 mil. krabičiek. MKPMG upozorňuje, že situácia sa vrátila na úroveň roka 2019. 

Celkový výpadok Slovenska na daniach z titulu nelegálnej spotreby za vlaňajší rok odhaduje KPMG na 44 mil. EUR. Oproti roku 2022 je to nárast o 17 mil. eur. Dá sa očakávať, že po zavedení opatrení vlády dôjde k ďalšiemu nárastu. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu