Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Sľubujú predoperačné vyšetrenie a zákrok v jeden deň? Potom ste na zlej adrese

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: NeoVízia)

Téma pokazených a neúspešných operácií v oblasti zdravotníctva rezonuje pomerne často a to aj v prípade čoraz populárnejšej operácie očí. Čo všetko treba pred operáciou zohľadniť a podľa čoho si správne vybrať, aby sme sa vyhli negatívnym následkom?

O korekciu zraku má záujem čoraz viac ľudí, keďže je vďaka moderným technológiám oveľa dostupnejšia a bezpečnejšia. Laserová operácia očí nás vie oslobodiť od dlhoročného trápenia dokonca aj so silnými dioptriami, no málo ľudí sa vie v problematike orientovať natoľko, aby sa vedeli zodpovedne rozhodnúť. Zrak je náš najdôležitejší zmysel a preto je potrebné nezanedbať, ale naopak vopred správne zvážiť výber pracoviska. Reklama, recenzie na internete a cena zákroku by nemali byť vašimi hlavnými a jedinými kritériami výberu.

Nejde o preteky, ale o vašu budúcnosť

Precízne vstupné vyšetrenie by malo byť základom každého zákroku. Bez neho nebude úspešná ani samotná operácia. Precíznosť vyšetrenia znamená vyhodnotenie desiatok parametrov a preto môže trvať aj 2 - 3 hodiny. Pokiaľ je doba vyšetrenia príliš krátka, je to len informácia pre vás, že dané pracovisko nie je bezpečnou voľbou.

Vstupné vyšetrenie sa nesmie zaobísť ani bez rozkvapkania oka (mydriáza a cykloplégia), následkom čoho sa zreničky rozšíria. Vlastnosti oka sa teda počas vyšetrenia zmenia a preto sa operácia v deň vyšetrenia zásadne neodporúča. „Cykloplégia je pri vstupnom vyšetrení veľmi dôležitá, tým sa samozrejme čas vyšetrenia predlžuje. Nesmieme opomenúť ani fakt,  že ak je operácia vykonaná pri širokej zrenici, znižuje sa presnosť rohovkovej centrácie  odstraňovaných dioptrií,“ vysvetľuje MUDr. Radovan Piovarči, primár Očnej kliniky NeoVízia Bratislava, ktorý sám podstúpil laserovú operáciu očí a vie tak klientom poradiť zo strany chirurga aj pacienta. „Nedá sa urobiť vyšetrenie za 25 minút a za 45 ísť na operačnú sálu. Následkom aj toho najšetrnejšieho vyšetrenia dochádza k dočasnej zmene niektorých dôležitých  parametrov. Oko je akoby vyčerpané, má určitý diskomfort, istú intenzitu syndrómu suchého oka. V momente, keď by ste išli v tomto stave na operáciu, tak vychádzate z horšej východiskovej pozície. Vieme, že presnosť zákroku sa líši a v deň vyšetrenia je výrazne nižšia ako na druhý deň po období krátkeho oddychu pacienta. Nejde o preteky, ale o vašu budúcnosť,“ dodáva MUDr. Piovarči.

Nie každý je vhodným adeptom na operáciu

Podstatou predoperačného vyšetrenia je zistiť, či ste alebo nie ste vhodným kandidátom na operáciu, ale aj ktorý zakrok je pre vás najvhodnejší. „Nedostatočné vyšetrenie pred operáciou, môže spôsobiť, že pacient podstúpil operáciu, ktorú absolvovať nemal. V takýchto prípadoch po nesprávnom zákroku sú už možnosti nápravy obmedzené,“ konštatuje MUDr. Piovarči, na základe dlhoročných skúseností s podobnými prípadmi. „Ak má pracovisko len jeden typ laserového prístroja, alebo len jeden operačný postup, má tendenciu zoperovať týmto spôsobom všetkých pacientov, ktorí kliniku navštívia. Ak máme k dispozícii viacero postupov napr. s väčším rozsahom bezpečne odstránených dioptrií, z dlhodobého hľadiska je pre časť pacientov alternatívny postup šetrnejší, výhodnejší, efektívnejší často aj bezpečnejší.” Dôležité je, aby vám boli vysvetlené všetky riziká a komplikácie rovnako ako benefity daného typu operácie. „Pred operáciou si vždy  vyhradíme  dostatok času na rozhovor s pacientom o jeho potrebách, predstavách, o zamestnaní, koníčkoch, o čase strávenom za volantom. Niektoré chirurgické parametre vieme totiž  podľa potreby pacienta  upraviť. Po operácii to už také jednoduché nebude.  Nesnažíme sa  púšťať do operácií, o ktorých vieme, že pre pacienta nebudú mať dostatočný efekt a nenaplnia jeho očakávania. Stretli sme sa aj s tým, že pacient odchádzal od nás rozhorčený, že mu nechceme pomôcť. Oslovil iné pracovisko, kde bol následne aj zoperovaný. Vrátil sa k nám s otázkou, prečo to nevyšlo.“ Kľúčové preto je, vybrať si už na začiatku správne centrum, ktoré ponúka viacero operačných možností.

Sľubujú predoperačné vyšetrenie a zákrok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NeoVízia)

Zdravie na nezaplatenie? Pomer ceny a kvality treba zohľadniť

Zákroky, ktoré sa týkajú zdravia všeobecne nestoja málo a preto častokrát práve cena je rozhodujúcim faktorom pre mnohých pacientov. Namiesto zamerania sa na kvalitu, odbornosť a tím pracoviska, ľudia porovnávajú najmä ceny a hľadajú alternatívy. V tomto prípade však zníženie ceny pomerne často znamená aj zníženie celkovej kvality zákroku, personálneho a technického vybavenia kliniky. Všetky tieto faktory vedia priamo ovplyvniť výsledok a cena za nápravu komplikácií po zákroku je omnoho vyššia, ak je vôbec možné, problém vyriešiť. „Zľavové portály, 50 % zľavy na operačné zákroky a rôzne iné vysoké akciové ponuky sú absurdné a devalvujú samotnú medicínsku prácu. Vieme, čo stoja technológie, kvalitný personál, vstupné vyšetrenie, operačná a pooperačná starostlivosť... niekde sa tá cena musí prejaviť a lacné veci nebývajú vždy najkvalitnejšie,“ upozorňuje MUDr. Piovarči. „Na operáciu nepôjdete každý deň ani každý rok, je možné, že len raz za život. Je to rozhodujúca investícia do vášho života.“

Reklama má iba upútať, nie za vás rozhodnúť

Je mnoho faktorov, na základe ktorých si viete zvoliť správnu kliniku, či už technické vybavenie, kvalifikovaný tím lekárov alebo certifikácie. Rovnako však ako aj pri postupe vyšetrenia a čo všetko by malo obnášať, tak aj v tomto prípade je to pre laika neuchopiteľný problém. „Reklama vás má upútať a usmerniť vaše hľadanie, ale nemala by byť jediným zdrojom informácií o tom, kde sa dáte operovať alebo komu zveríte svoje zdravie do rúk.“ Je potrebné si preto urobiť prehľad, nájsť si odborné články, rovnako ako články o očných klinikách a ich majiteľoch, ktoré vám lepšie napovedia, kam je bezpečné ísť a kam nie. Pri výbere by teda malo nastať ďalšie hlbšie hodnotenie, nie iba rozhodnutie na základe ceny, diskusných fór alebo reklamy. Taktiež je dôležité, aké skúsenosti má daná klinika s technológiami, ktoré prezentuje.

Pýtajte sa na pooperačnú starostlivosť

Pooperačná starostlivosť je taktiež dôležitým  faktorom pri výbere a je potrebné si zistiť vopred v akom rozsahu vám bude poskytnutá. „Ďalším bodom, kde môžu vzniknúť komplikácie je nesprávna alebo nedostatočná pooperačná starostlivosť.“ Po operácii je prirodzené, že môžu nastať menšie komplikácie a preto je dôležité ich riešiť hneď ako sa prejavia. „Po väčšine refrakčných zákrokov musí prebehnúť pooperačná kontrola do 24 hodín. To zabezpečí, že v  prípade komplikácií vieme nepriaznivý stav skorigovať, kým sa u pacienta prejavia ťažkosti. Výnimkou môže byť stav,  kedy sa do oka pooperačne vkladá krycia kontaktná šošovka. V prípade, že sa na kontrolu dostavíte o tri - štyri dni, až po tom ako sa ťažkosti prejavia, je už neskoro, máte horšiu východiskovú situáciu na riešenie vzniknutého  problému,“ varuje MUDr. Piovarči. Pri refrakčných zákrokoch by ste mali prejsť rukami špičkových odborníkov od samotného začiatku až po koniec, kde pre vás vďaka širokému spektru metód nájdu individuálne riešenie na mieru a hlavne bezpečne.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu