Zvyšovanie cien potravín privialo poriadny prievan do našich peňaženiek. Preto hľadáme možnosti, kde ušetriť. Platí to aj pri nákupoch a varení. Dobrá správa je, že aj za pár drobných si viete na tanieri vyčarovať zdravú porciu vitamínov. Na skvelé jedlo, ktoré vás nabije energiou, úplne postačí zopár čerstvých surovín.
Neveríte? Recept od populárneho foodblogera Viktora Kalivodu, známeho aj ako Metalhead In The Kitchen, vás o tom presvedčí. Vychutnať si ho môžu všetci, dokonca aj tí, ktorí sa „nekamarátia“ s laktózou.
Rukolový šalát s batatmi podľa Metalhead In The Kitchen (bez laktózy)
Suroviny na 2 porcie:
500 g batatov
125 g rukoly
semienka (tekvicové)
olivový olej
soľ / čierne korenie
Na dresing:
200 g K-free tvaroh
2 pl kremžská horčica
1čl medu
½ čl červenej mletej papriky
Postup:
- Rúru rozohrejeme na 220°C. Bataty opláchneme, rozrežeme na polovicu a dáme na plech s papierom na pečenie. (Zemiaky pečieme so šupkou no môžeme ich aj ošúpať.) Osolíme, okoreníme, jemne polejeme olivovým olejom a vložíme do rúry na 20-25 minút, alebo až kým nezmäknú.
- Počas pečenia si vytvoríme dresing tak, že zmiešame všetky suroviny na dresing.
- Upečené bataty vyberieme z rúry a vychladnuté narežeme na kocky. Rukolu zmiešame s batatmi pridáme obľúbené semienka, polejeme dresingom a servírujeme.
Náš tip: Všetko potrebné (nielen na rukolový šalát od Viktora), ako aj široký sortiment čerstvých produktov bez gluténu a laktózy nájdete pod značkou K-free pod jednou strechou v Kauflande.
Viktor: Moje tipy ako ušetriť pri nákupe a varení
Aj vy šetríte všade, kde sa dá? Ako ušetriť pri nákupe potravín, zamedziť plytvaniu a zároveň si každý deň dopriať čerstvú porciu vitamínov, vám poradí známy foodbloger Viktor. Takto na to ide on:
- Aktívne využívam zľavy. Keď si doma uvaríte jedlo na víkend, alebo aj do práce z čerstvých surovín, ušetríte viac, ako keby ste obedovali v jedálni či reštaurácii. Čas, ktorý venujete preštudovaniu akciových ponúk preto nie je stratený.
- Nakupujem radšej menej a častejšie, aby sa mi v chladničke nehromadili potraviny.
- Ak mi predsa niečo zvýši z jedla, tak to jednoducho zamrazím a keď nemám čas variť, niečo vytiahnem z mrazničky. Radšej mám síce čerstvé jedlá, ale poznáte to...
- Experimentujem a vymýšľam si nové jedlá aj zo zvyšných zemiakov, ryže či zeleniny. Stojí to zato!
- Preferujú členovia vašej rodiny mäso? Ušetríte, ak im ako prílohu ponúknete aj zeleninu alebo prívarok.
- Môj tip pre maškrtníkov – domáci koláč môže byť lacnejší a chutnejší ako kúpené keksíky.
- reklamná správa