BRATISLAVA - Vianočný čas je dobou príprav špecialít a pokrmov od výmyslu sveta. Tradičné recepty striedajú všakovaké špeciality rôznych kuchýň a zvykov. Čo dobré majú na štedrovečernom stole a ako sa vedia obracať pri kuchynských hrncoch nám o sebe prezradili naši politici. Prinášame vám exkluzívne recepty politikov, ktorí nám pootvorili dvere do svojich domovov a ukázali čo budú mať tento rok na Vianoce
Nezaradený poslanec Alojz Hlina má svoje špeciality od starých rodičov. Pre vás poskytol exkluzívny recept od svojho dedka, ktorý môžete cez tieto sviatky skúsiť aj vy.
"Ktovie, dokedy ju budeme variť, keď nám vláda plánuje obmedziť vstup do lesov a zber hríbov. Túto polievku som sa skutočne naučil variť. Varieval ju môj dedko. Od neho sa to ešte zvládla naučiť moja mama a tam to skončilo. Moja milovaná manželka napriek viacerým pokusom nebola úspešná, musel som teda majstrovstvo varenia hubovej polievky zvládnuť sám," povedal pre Topky Alojz Hlina.
Hubová polievka starého otca Alojza Hlinu:
Hríby nakrájame na tenko a vložíme do veľkého polievkového hrnca s vodou a dáme variť. Po desiatich minútach pridáme zeleninu v celku /zeler, mrkva, kaleráb, celá veľká cibuľa /. Po ďalších 10 minútach priložíme dve hrste ryže a tri-štyri hrste pokrájaných zemiakov.
Necháme zovrieť.
Medzitým si pripravíme „zápražku“: na drobno nakrájame cibuľu a podusíme na bravčovej masti do sklovita, keď je cibuľka opražená, pridáme červenú mletú papriku a dobre rozmiešame.
Zápražku pridáme do vývaru, premiešame. Osolíme a okoreníme.
Zmiešame jedno vajce s polohrubou múkou a vytvoríme cesto. Z drevenej dosky hádžeme do vývaru halušky.
Ešte chvíľu povaríme a podávame.
"Ako hovorí moja manželka, ktorá žiarli na moje kulinárske umenie, polievka je hotová vtedy, keď jej vôňu cítiť až na ulicu a neporiadok v kuchyni je taký, že už niet kam položiť hrniec s dovarenou polievkou," dodáva na záver kuchár Hlina.