BRATISLAVA - Ikonický Big Mac oslavuje polstoročnicu. Burger s dvoma plátkami hovädzieho mäsa medzi troma kúskami pečiva doplnené nakladanou uhorkou, syrom čedar, šalátom, cibuľkou a typickou Big Mac omáčkou si získal milióny fanúšikov po celom svete. Pred tridsiatimi troma rokmi prišiel Big Mac s prvou McDonald´s reštauráciou na Slovensko.
Jeden z najslávnejších burgerov reštaurácie McDonald`s tento rok oslavuje päťdesiate výročie. Okrem toho, že si získal milióny fanúšikov po celom svete, stal sa tiež dôležitým medzinárodným ekonomickým ukazovateľom tzv. Bic Mac Index.
Burger King sa po siedmich rokoch vracia na Slovensko: Tešiť sa môžete už na jeseň
Americký majiteľ pensylvánskeho McDonald´s Jim Delligatti ho prvýkrát predstavil v roku 1967. Patril tiež medzi prvých franšízantov reťazca. O rok neskôr sa ponuka slávneho sendviča rozšírila po celých Spojených štátoch.
Big Mac stál 55 slovenských korún
Slováci sa s prvým Big Macom stretli v októbri 1995 v Banskej Bystrici, kde bola otvorená prvá slovenská reštaurácia. Ochutnať naozajstný burger prišlo až 3 536 nedočkavcov, a to aj napriek tomu, že ponuka vtedy nepatrila k najlacnejším. V roku 1995 zaplatil zákazník za Big Mac 55 korún, priemerná hrubá mzda pritom dosahovala asi 7 tisíc korún. Za štvrťstoročie burger zdražel o 35 korún (dnes je jeho cena 3 eurá), priemerná mzda oproti tomu vzrástla takmer štvornásobne.
Kapitalizmus v žemli
Jednými z prvých, kto na Slovensku Big Mac ochutnali, boli Zoltán Vida a Anton Novotný, ktorí v deň otvorenia prvej slovenskej reštaurácie pracovali v kuchyni, dnes sú jednými z najväčších franšízantov reťazca u nás. „Big Mac som prvýkrát ochutnal na dovolenke v Maďarsku a myslím, že rovnako jeho chuť vnímali aj prví zákazníci počas otvorenia v Banskej Bystrici. V jednom momente sa spoja všetky predstavy s realitou, príchuť kapitalizmu s vôňou čerstvého burgera a vy máte pocit filmového hrdinu, ktorých ste dovtedy sledovali len v zahraničných filmoch,“ vysvetľuje Zoltán Vida, ktorý dodnes prevádzkuje reštaurácie v Nitre.
Podobne si zaspomínal aj Anton Novotný, majiteľ a prevádzkar dvoch reštaurácií v Bratislave a dvoch v Trnave. „Napriek tomu, že dnes sa fast food prezentuje aj ako negatívny symbol konzumnej spoločnosti, v tom čase sme McDonald´s vnímali ako symbol slobody. Môj prvý Big Mac som ochutnal na Mariahilfer Strasse počas návštevy priateľov emigrantov, no v tom čase som ešte netušil, na ako dlho sa s jeho chuťou spojí v budúcnosti moja ďalšia profesijná cesta,” pousmial sa Novotný.
Rovnaká kvalita vo všetkých krajinách
Reťazec svojim zákazníkom ponúka rovnakú kvalitu a spoľahlivý servis. To si všimol aj redaktor denníka The Economist Pam Woodal, ktorý v roku 1986 prvýkrát vytvoril takzvaný Big Mac index - jednoduchý a zábavný spôsob pre porovnanie parity kúpnej sily, čiže výkonu jednotlivých ekonomík.
Parita kúpnej sily vychádza z predpokladu, že zhodné výrobky by mali v prepočte stáť vo všetkých krajinách rovnako. V porovnaní s USA bola cena Big Macu v januári tohto roku vyššia iba vo Švajčiarsku, Nórsku a vo Švédsku. Na Slovensku je Big Mac v porovnaní s cenami v USA približne o 31 percent lacnejší.
Veľkolepé oslavy narodenín
Každá krajina oslavuje Big Mac päťdesiatku po svojom. V Čechách a na Slovensku sa pripravuje limitovaná fashion kolekcia. K svojej štyridsiatke dostal Big Mac vlastné múzeum. To sídli v blízkosti Pittsburghu a svojich návštevníkov zoznamuje so svojou históriou a úspechmi. Jeho súčasťou je aj štvormetrový model Big Macu. Múzeum založil sám tvorca sendviča Jim Delligatti, ktorý v novembri 2016 zomrel vo veku 96 rokov. „Reštaurácie McDonald´s dnes nájdeme vo viac ako 120 krajinách sveta a Big Mac sa takmer vo všetkých stal neoddeliteľnou súčasťou menu. Každá krajina ale oslavuje výročie po svojom. Nám prišlo zaujímavé ukázať ľuďom, čo všetko za tých päť dekád bolo v móde v kontraste s jednou nemeniacou sa stálicou. V spolupráci s mladými slovenskými a českými návrhármi pripravujeme kolekciu, ktorá našu ikonu prepojí s kľúčovými atribútmi práve uplynulých päť desaťročí,“ hovorí Zuzana Svobodová, riaditeľka pre komunikáciu pre Česko a Slovensko spoločnosti McDonald’s.
Dnešná ponuka je naozaj pestrá
Big Mac sa do ponuky reťazca dostal až 13 rokov po otvorení prvej americkej pobočky. Prvú reštauráciu otvoril potomok slovenských emigrantov Ray Kroc v roku 1955 v americkom Illinois. Pôvodné menu McDonald`s bolo oveľa chudobnejšie. „Zatiaľ čo dnes nájdu zákazníci v základnej dennej ponuke celkom 14 variantov burgerov, rôzne wrapy či kuracie nugetky, prvé menu McDonald`s obsahovalo iba klasický hamburger, cheeseburger a hranolky. Zvyšok ponuky bol tvorený mliečnymi shakeami a nápojmi,“ vysvetľuje Svobodová.
Prvým burgerom, ktorý v ponuke reštaurácií McDonald`s pribudol, bol Filet-O-Fish. Tri roky pred Big Macom sa do celonárodnej ponuky dostal plátok vyprážanej ryby v žemli.