Všetko, čo potrebujú vaše deti vedieť na prípravu perfektného slizu. Jedlého aj nejedlého. Farebného, priesvitného, ťahavého aj mazľavého. 30 tipov, ku ktorým nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny.
Kniha Sliz obsahuje viac ako 30 receptov na pružný, lepkavý, voňavý aj smradľavý, farebný, svetielkujúci či priesvitný sliz, ktorý si môže každý vyrobiť sám doma, navyše z bezpečných a ľahko dostupných surovín.
Fantázii sa skrátka medze nekladú - či už ide o prípravu ohromnej sopečnej erupcie, jedlého čokoládového alebo nechutného sopľavého slizu. Vďaka jednoduchým postupom a fotografiám dokáže vyčarovať sliz každý – ani na to nemusí navštevovať Slizolin!
Inak, viete, čo je zaujímavé?
Ak skúsite do slizu udrieť, bude sa správať ako tuhý a rozbolia vás hánky. Ak do slizu opatrne strčíte prst, bude ako tekutina. Pred stovkami rokov slávny vedec sir Isaac Newton opísal správanie tekutín. Takýto sliz sa volá aj nenewtonovská kvapalina, pretože sa nespráva podľa jeho zákonov.
V knihe Sliz nájdete recept napríklad na Brmbolcový sliz. Je z priesvitného lepidla + teplá voda, jedlá sóda a očný roztok. Do hotového slizu sa vsypú brmbolce, ktoré ho perfektne oživia. Môžete použiť aj plastové štvorčeky, písmenká, čokoľvek malé a dostanete originálny sliz.
Veľmi sa nám páči Hviezdičkový sliz, ktorý sa opäť skladá z jedlej sódy, teplej vody, priesvitného lepidla, očného roztoku, hviezdicových konfiet, k tomu neónové fialové trblietky a hviezdičkové trblietky. Takýto sliz je ideálny na narodeniny, keď namiesto hviezdičiek môžete použiť číslice – podľa počtu rokov.
Decká aj tínedžeri doslova šalejú po najrozličnejších slizoch. Najčastejšie sú to nejedlé, ale v knižke nájdete aj pár jedlých a jeden jedlý čokoládový sliz si môžete urobiť podľa tohto receptu.
V knižke Sliz nájdete aj pár tipov, ako sa o sliz treba starať, aby nevyschol. Aby ostal čistý a slizký. Čo robiť, keď je priveľmi lepkavý, alebo sa trhá a nenaťahuje?