Milujete cupcaky a mufiny? Máme pre vás super tip.
Novú knižku Magické cupcaky a mafiny od dvoch skúsených cukrárok Paulíny Frankovej a Barbory Húbekovej.
Je to viktoriánskou atmosférou prestúpená kuchárka plná sladkých receptov a užitočných tipov, ktorá vás rýchlo a jednoducho naučí všetko o mágii cupcakov a mafinov.
Zahĺbte sa s nami do zážitkov spojených s ich pečením a vychutnávaním, pretože to nie je len zažehnaná chuť na sladké, je to aj rozvoniavajúca kuchyňa, orechové zázraky či Vianoce v znamení vanilky, škorice a jabĺk. Jednoducho, nechajte svoj život ovládnuť lahodnou chuťou týchto koláčikov, ale aj eleganciou starého porcelánu a krásneho prestierania s kanvičkou horúceho čaju či kávy.
„Cupcaky si získali naše srdcia už pred rokmi,“ spomínajú autorky knihy Magické cupcaky a mafiny. „Kedysi sme snívali o prvej „cupcake-kárni“ v meste a predstavovali sme si cukrový, zábavný život medzi farebnými koláčikmi. Tento sen nám zobral tri roky života – ale boli to krásne roky. Boli to roky usilovnej práce, vymýšľania receptov, skúšania šialených chutí a prevracania očí našich priateľov s povzdychom: „Ach, tie dve už zasa rozprávajú o cupcakoch...“
Dámy to všetko majú za sebou a dnes sú celkom inde. Ich cupcaky si ľudia zamilovali a teraz sa chcú podeliť so všetkými svojimi receptami v podobe kuchárskej knihy, do ktorej starostlivo vybrali len to najlepšie.
Prečítajte si úryvok z knižky Magické cupcaky a mafiny.
Ako vytvoriť ozdoby na cupcaky?
Z času na čas, predovšetkým keď pečieme na oslavu, potrebujeme cupcaky aj príslušne dekorovať. Čo tak spraviť rozkošné detské topánočky na oslavu príchodu nového bábätka do rodiny? Alebo jemné ružové kvietky na svadobné cupcaky pre našu kamarátku? Je však dôležité, akú hmotu si na ozdoby zvolíme. Máme na výber v prvom rade marcipán a potom hmoty, ktoré sú označené ako „poťahové“ a „modelovacie“.
Z marcipánu sa rozhodne dá vytvárať mnoho pekného, ale povedzme si úprimne – je drahý, nie každému chutí a po krátkej chvíli sa začne lepiť. A skúsili ste ho niekedy zafarbiť gélovou farbou? A potom ste sa divili, prečo to trochu púšťa farbu? No vidíte! Aj keď... nie je marcipán ako marcipán. S kvalitnejšími sa rozhodne pracuje lepšie, no s farbením by sme to rozhodne neskúšali.
Poťahová hmota je zasa výborná na poťahovanie celej plochy väčších koláčov – obvykle ňou mávame potiahnuté torty – a modelovanie väčších dekorácií.
Najvhodnejšia je modelovacia hmota. Tá je určená práve na vytváranie menších dekorácií, teda takých, ktoré potrebujeme na drobný koláčik veľkosti cupcake. Na prvý dotyk pôsobí tvrdo ako kameň, toho sa však netreba báť. Po krátkom hnetení v dlaniach zmäkne a dá sa s ňou krásne pracovať. Aby sa nám pri práci príliš nelepila na ruky a dala sa vaľkať, stačí si pracovnú dosku posypať práškovým cukrom, ktorý používajte tak, ako keď si pri spracovaní cesta pomúčite dosku. Ak vytvárate dekorácie z viacerých častí, odporúčame spájať ich cukrovým lepidlom. Niekedy stačí aj kvapka vody. Modelovacia hmota, ak si nekúpite už priamo farebnú, sa tiež dobre farbí gélovými farbami. Gélovú farbu nanášame po kvapkách a potom ju do hmoty postupne zapracujeme, ako keď pracujeme s klasickým cestom.
Pozor! Modelovaciu hmotu, ktorú práve nepoužívate, nikdy nenechajte len tak ležať na stole, pretože na vzduchu vysychá. Musí byť uskladnená v dobre tesniacej nádobe, mimo chladničky. Taktiež vyrobené ozdoby nedávame do chladničky, ale je dobré nechať ich cez noc, alebo aspoň nejaký čas, voľne zaschnúť na vzduchu. Farba aj spoje sa zafixujú, dekorácie budú pevnejšie a stále jedlé. Až po tomto procese sa aplikujú na krémy na cupcakoch.
Fliačikov z cukru sa zbavíme jemným potretím alkoholom, ktorý ozdobám dodá tiež krásny lesk.
Vyskúšajte Najlepšie karamelové cupcaky z knižky Magické cupcaky a mafiny.
Nie, vôbec nemáme dojem, že názov je nadnesený alebo prehnaný, práve naopak! Do karamelových cupcakov sa jednoducho zbláznite. Pripravte ich na akúkoľvek príležitosť a o úspech máte postarané. A tajomstvo? Obyčajné krowky. Pretože v jednoduchosti je ukrytá nielen krása, ale samozrejme aj skvelá chuť. Drobné kúsky krowiek sa počas pečenia roztopia, takže cupcaky budú plné šťavnatých a ťahavých kúskov mliečneho karamelu. A to chceme! Všetci! A kto nie, ten ešte neochutnal tieto skvelé karamelové cupcaky a mal by to napraviť.
Suroviny na 12 kusov:
3 vajcia
190 g zmäknutého masla
200 g krupicového cukru
125 g vanilkového jogurtu
255 g preosiatej hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
1 ČL vanilkového extraktu
cca 5 – 6 ks krowiek (prípadne viac alebo menej, podľa chuti)
Krém:
karamelový puding
300 ml mlieka
1 balík vanilkového cukru
2 PL krupicového cukru
30 – 40 g zmäknutého masla
pár krowiek na ozdobu
Postup:
Rúru predhrejeme na 160 °C. Pripravíme si plech na mafiny a do každej jamky na mafin dáme papierový košík.
V mise tyčovým mixérom alebo v mixéri vyšľaháme do peny vajcia, maslo a cukor. Pri stredných otáčkach potom vmiešame do hmoty jogurt, múku, kypriaci prášok do pečiva a vanilkový extrakt. Šľaháme dve minúty, kým nie je cesto ľahké a krémové.
Medzitým si na menšie kúsky nakrájame krowky, ktoré potom už len vareškou vmiešame do cesta.
Hotové cesto nalejeme do jednotlivých košíkov a pečieme dozlatista vo vyhriatej rúre približne 20 minút.
Postup na krém:
V 100 ml mlieku rozmiešame puding, vanilkový cukor a krupicový cukor. Zvyšných 200 ml mlieka vlejeme do hrnca a trochu ho zohrejeme. Potom doň vlejeme pudingovú zmes a za stáleho miešania varíme ako klasický puding. Keď hmota zhustne, dáme ju do misky a necháme vychladnúť. Potom do pudingu vmixujeme pomocou mixéra a na najnižšom stupni po kúskoch maslo, čím vznikne krém. Krém dáme do vrecka na zdobenie a ľubovoľne ním zdobíme cupcaky. Na vrch každého cupcaku dáme kúsok krowky.
Tip:
Ak sa vám zdá počet krowiek nízky, pokojne zopár kusov pridajte. Záleží len od vašej chuti.
Dôležitá poznámka! Krowky ani iné tuhé kúsky nepridávajte do cesta počas mixovania, pretože by spod metličiek odlietavali a narobili by v kuchyni neporiadok. Vmiešavanie takýchto surovín sa vždy robí až nakoniec a len pomocou stierky či varešky.
- reklamná správa -