„Jedlo môže byť buď najbezpečnejšia a najmocnejšia medicína, alebo najpomalší jed.“ Túto myšlienku vyslovila Ann Wigmorová, propagátorka zdravej výživy a zakladateľka Hippokratovho zdravotného ústavu v Bostone.
Presne o jedle a jeho vplyve na náš organizmus je novinka Babské rady profesorky Struneckej.
Autorka populárno-náučných bestsellerov prináša vo svojej najnovšej knihe stručné a zrozumiteľné informácie o lacných a zdravých potravinách. Jedlo predstavuje ako preventívny liek proti rakovine, srdcovo-cievnym chorobám, autizmu a Alzheimerovej chorobe.
Rodičia v tejto knižke nájdu užitočné rady, ako nepoškodzovať nevhodnou stravou zdravie svojich detí od počatia až do dospelosti.
Kapitola Ako zdravo starnúť je zasa vynikajúcim sprievodcom pre seniorov, ktorí chcú prežiť pokojnú a spokojnú starobu.
Kniha Babské rady profesorky Struneckej prináša netradičný pohľad autorky, ktorý ide často proti prúdu všeobecnej spoločenskej mienky. Stojí však zato, prejsť z času na čas aj na druhý breh a vytvoriť si komplexnejší pohľad na život.
Máme ešte na trhu zdravé a lacné potraviny?
Poznáte zdravé a lacné potraviny, ktorých pozitívny účinok na naše zdravie prehliadame a ktoré tvorili základ stravy predchádzajúcich generácií?
Významný podiel na predlžovaní veku súčasných seniorov má skutočnosť, že predstavujeme generáciu, ktorá prežila detstvo a mladosť v čase nedostatku potravín počas 2. svetovej vojny a v nasledujúcom období bez cukroviniek a sladených nápojov, s ovocím a so zeleninou z domácich zdrojov, píše profesorka Anna Strunecká.
Do školy sme chodili peši, behali po lúkach, liezli po stromoch a všetci sme prekonali základné detské infekčné choroby.
Babičky sa vedeli v kuchyni obracať, varili so zdravým sedliackym rozumom a dobre vedeli, že kuchyňa stojí na poctivých surovinách a správnom postupe. Tak to hodnotí Roman Vaněk vo svojej kuchárke Poklady klasickej českej kuchyne.
Cibuľa, cesnak, mrkva, mak, kučeravá kapusta, karfiol, brokolica...to je len pár surovín, ktoré by nemali chýbať na našich stoloch pravidelne a často.
Napríklad taký karfiol.
Niekto môže mať pocit, že vybielený karfiol nemôže obsahovať príliš mnoho užitočných látok. Jedna porcia karfiolu však človeku poskytne asi 15 % ODD vlákniny, nevyhnutnej pre dobrú činnosť čriev. Karfiol aj brokolica obsahujú látku s podivným a verejnosti takmer neznámym názvom glukorafanín. Táto látka má mimoriadne priaznivý účinok na vnútornú výstelku žalúdka. Chráni ju aj pred pôsobením deštruktívnej baktérie Helicobacter pylori, ktorá zvyšuje riziko žalúdočných vredov aj rakoviny. Karfiol obsahuje aj značné množstvo cholínu, užitočného pre výživu mozgu a nervov.
- Tak brokolica, ako aj karfiol a ostatná zelenina z rodu kapustovitých sa odporúčajú na prevenciu rakoviny.
- Mnohých možno prekvapí, že karfiol je bohatý zdroj vitamínu C. Asi 150 g karfiolu poskytuje 100 % ODD.
Alebo cvikla
Táto superpotravina si zaslúži, aby sme si ju pripomenuli a kupovali častejšie. Mladú cviklu pri prerieďovaní rastliniek v záhone môžeme používať od jari na prípravu polievky, buľvy zasa v surovom stave do šalátov. Ak si cviklu zavaríme s chrenom, môžeme ju mať na jedálnom lístku po celý rok.
Medzi propagátormi zdravej výživy je populárna jej šťava. Buľvy sa dobre uskladňujú po celú zimu. Cviklu môžeme tiež fermentovať s ďalšou zeleninou.
- Prečo je cvikla taká užitočná? Má vysoký obsah minerálov a vitamínov, predovšetkým vitamínov B a z nich najmä folátu, taktiež vitamínov A a C, obsahuje betakarotén, horčík, fosfor, draslík a železo.
- Čistí pečeň, krv a vraj má význam pri prevencii rakoviny. Býva súčasťou zeleninových diét pre pacientov s touto chorobou.
Kniha Babské rady profesorky Struneckej je rozdelená na 8 kapitol:
1. Zdravé a lacné potraviny
2. Ako nepoškodiť deti jedlom
3. Kozmetika môže škodiť každý deň
4. Chvíle pohody a naše zlozvyky
5. Jedlo ako liek pre naše brucho
6. Údržba srdca a ciev
7. Jedlo a prevencia rakoviny
8. Ako zdravo starnúť