Určite sa zhodneme, že záhrada by mala slúžiť pre úžitok, oddych, potešenie a tak k nej treba aj pristupovať. Zvlášť sa venovať zeleninovej časti, ovocnej a tej oddychovej, okrasnej. Drhé vydanie veľmi užitočnej knižky Záhrada pre úžitok ponúka 180 plnofarebných strán praktických rád, ktoré vytvoria z vašej záhrady naozaj úžasné miesto.
Dávno nie je tajomstvom, že napríklad dovozové ovocie a zelenina, ktoré ponúkajú hypermarkety, sú mnohonásobne chemicky upravované vlastne už od svojho zasadenia. Navyše ovocie sa oberá nezrelé a opätovne sa chemicky upravuje, aby vydržalo dlhú cestu k nám. Niekedy je to aj tridsať postrekov – ovocie potom vyzerá na našich pultoch krásne, sviežo a vizuálne bezchybne.
A teraz si predstavte, že táto chemická bomba putuje do vášho tela. A do citlivého organizmu našich detí alebo zoslabnutých seniorov.
Kniha Záhrada pre úžitok predkladá zdravú alternatívu: autori na čele s uznávaným profesorom I.Hričovským ukazujú spôsoby, ako dopestovať zdravé ovocie a zeleninu bez škodlivín.
Ako ho chrániť pred škodcami, ako ho oberať a uskladňovať.
V časti Ovocinárstvo profesor Hričovský podrobne popisuje požiadavky ovocných druhov na prostredie, podrobne sa venuje problematike podpníkov pre ovocné druhy, ďalej klasickým a súčasným pestovateľským tvarom.
Záhradkári privítajú rady týkajúce sa prípravy pozemku, termínom výsadby, ako aj agrotechnike v záhrade. Ivan Hričovský praktickými tipmi a postupmi odporúča reguláciu opadu plodov, a to najmä ručnou prebierkou.
Nechýbajú kapitoly, ktoré sa venujú oberaniu a uskladňovaniu ovocia.
V časti Zeleninárstvo sa okrem iného dočítate, ako plánovať pestovanie zeleniny v záhrade, ako znejú pestovateľské zásady, ktoré vedú ku kvalitnej úrode jednotlivých druhov. Táto časť sa venuje najznámejším chorobám a škodcom a postupom, ako predchádzať ich rozširovaniu.
V tejto časti nájdete aj informácie o pôvode a význame pri výžive, podrobnosti o osive a sadive, príprave pôdy a výsadby, ďalej o rýchlení a rady o pestovaní v pareniskách, fóliovníkoch a skleníkoch.
V časti Vinohradníctvo nechýbajú praktické rady rastu, zretia a prezrievania hrozna, informácie o význame slnečného žiarenia, geografických podmienkach a organizmoch v pôde.
Podstatnú časť tejto kapitoly autor venuje stolovým a muštovým odrodám, popisuje rozdelenie odrôd podľa stupňa skorosti zretia hrozna.
Kniha Záhrada pre úžitok je výborným pomocníkom pre každého záhradkára – či už začínajúceho, alebo skúseného.