Máte chuť na ukrajinský Boršč, ruský Beef Stroganov, talianske Cannelloni, španielsku Paellu, indickú placku Čapátí, české sladké koláčiky, novozélandskú Pavlovu tortu, tureckú Baklavu alebo talianske Tiramisu? V knihe 100 najslávnejších receptov od obľúbeného slovenského autora kuchárskych kníh Renata Magáta nájdete jedlá zo všetkých kútov sveta. Stačí len nazrieť a niečo si vybrať...
Jedinečný kulinársky sprievodca vám prináša 100 najslávnejších receptov svetovej histórie. Podľa tejto bohato ilustrovanej kuchárskej knihy sa naučíte krok za krokom pripravovať tie najúžasnejšie a najchutnejšie delikatesy takmer z každého kúta našej planéty. Jedlá, ktoré preveril čas a vyšperkoval ich k dokonalosti. Niektoré sú náročnejšie na čas a prípravu, ale publikácia obsahuje aj rýchle a jednoduché jedlá, ktoré zvládne i domáci šéfkuchár - začiatočník.
V knihe 100 najslávnejších receptov sa dozviete niečo aj z histórie daného jedla. Ako a kedy vzniklo, ako sa časom menilo či upravovalo. Kto bol autorom, či po kom bolo pomenované. Okrem iného zistíte, prečo holandská omáčka nepochádza z Holandska, že bagetu nevymyslel Francúz, že chilli con carne nevzniklo v Mexiku a šalát Caesar nie je pomenovaný po známom rímskom imperátorovi.
Ukážka z knihy 100 najslávnejších receptov:
Čapátí
Čapáti alebo Roti je vlastne chlebová placka výzorom a tvarom podobná našej lokši. Vyrába sa z múky čapátí, čo je kombinácia celozrnnej múky z jačmeňa, pšenice a prosa. Do cesta sa pridáva maslo "Ghí", tzv. prepustené maslo, ktoré Indovia považujú za elixír života. Čapátí je základnou potravinou na severe Indie a v Pakistane.
Ingrediencie: 200 g celozrnnej múky, 1 lyžička soli, 2 lyžice prepusteného masla Ghí, 100 ml vlažnej vody.
Postup: Múku vysypeme na dosku, urobíme v nej jamku a pridáme maslo, vodu a soľ. Dôkladne premiesime a vypracujeme hladké cesto. Necháme 30 minút odpočívať.
Z cesta vyvaľkáme okrúhle placky, hrubé približne 3 mm tak, aby sa nám vošli do panvice.
Placku položíme na rozpálenú panvicu. Ak už cesto nebude viditeľne surové, placku otočíme.
Cesto by ešte nemalo byť sfarbené úplne dohneda. Občas sa pozrieme na spodnú stranu placky, a keď už začne hnednúť, otočíme ju ešte raz, pritlačíme ju na krátky čas k panvici a placka by sa mala začať nafukovať. Netlačíme dlho, aby sa nepripálila.
Placky ukladáme na seba a môžeme ich tesne pred servírovaním potrieť maslom.
-Reklamná správa-