Pondelok23. december 2024, meniny má Nadežda, Naďa, zajtra Adam, Eva

Denisa Ogino - Navarme si Japonsko

Denisa Ogino - Navarme si Japonsko Zobraziť galériu (2)
Denisa Ogino - Navarme si Japonsko (Zdroj: Evitapress)

To najlepšie z kuchyne, ktorej sa nikdy neprejete! Autorkou knihy je hlavná predstaviteľka príbehu bestsellera Sushi v dushi Denisa Ogino a ponúka vám v nej tie najchutnejšie jedlá z Japonska.

Presvedčte sa, že Japonci nejedia len suši.

Majte pleť hladkú ako Japonky!

Žite zdravo a dlho!

Varte jednoducho, chutne, rýchlo a po novom! Z toho, čo máte doma v chladničke!

PO JAPONSKY!

Ukážka z knihy

(Pozn. vydavateľstva: V knižke okrem receptov nájdete aj autorkine spomienky na Japonsko a hlavne na jedinečné spôsoby japonského výberu surovín, ich prípravy a stolovania.)

Ako sa správať za japonským stolom

Japonci začínajú každé jedlo slovom itadakimasu. V tých slabikách je schované naše klasické dobrú chuť, ale aj poďakovanie tomu, kto jedlo pripravil a naservíroval. Pri jedení sa používajú paličky, čo má veľkú výhodu - nestihnete sa prejesť. Paličkami do seba rýchlo nenahádžete toľko jedla, koľko lyžicou alebo príborom, takže žalúdok má dosť času dať vám signál, že je plný. Keď sme s Evitou našim hostiteľom v Toyokawe urobili tradičné zemiakové placky, jedli ich tiež paličkami. Evita sa na tom uchechtávala, ale potom uznala, že napriek tomu, že im veľmi chutili, nezjedli viac ako jednu a pol. Dostavil sa pocit sýtosti a zbytočne telo nezaťažovali...

Podľa tradičného stolovania by ste mali za nízkym stolom kľačať, Japonci sú na takúto polohu zvyknutí a dokážu tak zotrvať aj celý večer, keď majú veľké rodinné stretnutie. Európana po polhodine bolia všetky kĺby, viem, ale na tej polohe niečo je. V cvičeniach východných filozofií je práve sed na pätách s vystretým chrbtom tým najlepším receptom, ako pomôcť telu stráviť jedlo...

Paličky na jedenie sú zväčša drevené - v reštauráciách sú jednorazové, v domácnostiach ich majú lakované, aby sa dobre umývali. V minulosti ich vyrábali aj zo slonovej kosti.

Ak sa dostanete k stolu s Japoncami, mali by ste vedieť, že pri jedení paličkami platí prísna etiketa. Stačí len nepatrné gesto a dokážete svojich spolustolovníkov uraziť. Takže:

  • Paličky nikdy nezapichujte do ryže - je to veľmi nezdvorilé.
  • Paličkami si nepriťahujte nádoby, neukazujte nimi okolo seba (to Japonci nerobia ani prstami, na ukazovanie používajú celé dlane) a neprekladajte jedlo svojimi paličkami do paličiek inej osoby. (Tento úkon je vyhradený iba na prenášanie kostí po kremácii zosnulého pozostalými.)
  • Podobne ako sa u nás nepatrí olizovať nôž, ani paličky sa neolizujú.
  • Jedlo sa paličkami nemieša.

Hlasné grganie nie je v Japonsku prejavom neslušnosti, naopak, tí, ktorí jedlo chystali, ho berú ako signál, že vám chutilo. Ale ak trpíte nádchou, pozor na smrkanie - to je za stolom zakázané.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu