Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Pokuty by mali v jazykovom zákone zostať, znížia sa o polovicu

Daniel Krajcer
Daniel Krajcer

BRATISLAVA - Sporné pokuty by v jazykovom zákone mali zostať, znížia sa však o polovicu. Návrh novely zákona dnes podľa ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) jednomyseľne schválila vláda, zmenu legislatívy musí ešte odobriť parlament. Proti zachovaniu pokút bol v minulosti koaličný Most-Híd, spoluzastupujúci záujmy Maďarov žijúcich na Slovensku.

Sankcie do zákona po zhruba desaťročí vlani vrátila bývalá vláda Roberta Fica (Smer-SD), čo vyvolalo kritiku medzinárodných inštitúcií i Budapešti. "Sankcie zostávajú len v podobe krajného prostriedku, nijako sa netýkajú občanov bez ohľadu na ich národnosť," povedal po rokovaní kabinetu Krajcer. Potvrdil, že pokuty by sa mali oproti súčasnému zákonu znížiť o polovicu; návrh počíta so sankciami v rozpätí od 50 do 2500 eur.

Vláda o jazykovom zákone rokovala mimoriadne, keďže v stredu materiál pre nesúhlas Mosta-Híd z programu stiahla. Najmenšia koaličná strana žiadala úplné zrušenie pokút. Pred dnešným rokovaním preto upravili oblasti, komu a za čo možno pokutu udeliť. "Možná sankcionovateľnosť sa týka najmä orgánov verejnej správy, z hľadiska občanov nie je na mieste žiadna obava," tvrdil Krajcer. Pokutovať by sa malo napríklad opakované zverejnenie informácií, týkajúcich sa života, zdravia, bezpečnosti a majetku občanov, v inom ako slovenskom jazyku. Sankcie bude možné udeliť, ak ani po upozornení nedôjde k náprave.

Podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon vyhlásil, že strana zákon v parlamente podporí. "Je to výsledok kompromisu, ktorý v značnej miere vylepšuje súčasne platný právny stav a odstraňuje strach zo Slovenska," poznamenal. Na základe vládou schváleného návrhu nebude podľa neho možné pokutovať jednotlivcov či firmy. "Nezmyselné reštrikcie, ktoré zaviedla Ficova vláda, tie sú odstránené," dodal.

Ukladanie pokút by však podľa návrhu nemalo byť automatické, závisieť bude od vôle úradníkov ministerstva. Úplné zrušiť chce vláda len sankcie pre vydavateľov príležitostných tlačovín, napríklad programov kín, divadiel či bulletinov. Tie, ak sú v inom jazyku, musia v súčasnosti obsahovať slovenský preklad, inak hrozí pokuta.

Zavedenie pokút bývalou vládou, ktorej súčasťou bola aj národne orientovaná SNS, vyvolalo odpor maďarskej menšiny, zahraničných inštitúcií i maďarskej vlády. Predchádzajúci kabinet zdôvodňoval opätovné zavedenie pokút tým, že v rokoch 2001 až 2006, keď pokuty neplatili, dosiahli nápravu len v desiatich percentách prípadov porušenia zákona. Pokuty však doposiaľ nemusel platiť nikto vrátane mimoparlamentnej SMK, ktorá pred júnovými voľbami nasadila do ulíc bilbordy a plagáty v maďarčine.

Vláda v novele zrušila aj ďalšie pravidlá, zavedené bývalým kabinetom. Výlučne po slovensky už nebudú musieť hovoriť poštári, šoféri verejnej dopravy, zamestnanci telekomunikácií. Povinnosť ostáva pre zamestnancov štátnych inštitúcií, väzníc, policajtov, vojakov, hasičov. Oznamy a reklamy už tiež nebudú musieť byť v prvom rade v slovenčine, za cudzím textom však musí nasledovať preklad. Novelu ešte musí schváliť parlament a prezident, platiť by mala od začiatku nového roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu