Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Riaditeľov súborov SND odvolali pre údajné neoprávnené odmeny

Ondrej Šoth
Ondrej Šoth

BRATISLAVA - Neoprávnene vyplácané odmeny boli vraj dôvodom, pre ktorý prišli o funkcie dvaja z bývalých riaditeľov umeleckých súborov Slovenského národného divadla (SND). Novinárom to dnes povedal nový riaditeľ SND Ondrej Šoth, ktorý požiadal ministerstvo financií o kontrolu.

Šoth nastúpil do vedenia najväčšieho slovenského divadla začiatkom mája, riaditeľov súborov odvolal tri týždne po tom. Čelil za to kritike, za návrat baletného šéfa Mária Radačovského spísali petíciu.

"Na základe zistení vecí, ktoré som nečakal, ktoré v tomto divadle nájdem, bol som nútený konať okamžite," povedal dnes Šoth. Bývalý šéf opery a tiež dočasný riaditeľ SND Pavol Smolík si podľa neho nechal od svojej podriadenej zvýšiť mzdu a priznať odmenu, údajne vo výške 6.000 eur. Okrem toho vraj ekonómka pozmenila písomné rozhodnutie bývalej generálnej riaditeľky SND Silvie Hroncovej a predĺžila tak funkčné obdobie Smolíka v čele opery o tri roky do konca roka 2013.

Okrem Smolíka Šoth 21. mája odvolal aj šéfa baletu Radačovského. V balete podľa neho nielenže rozdávali priveľa voľných vstupeniek na predstavenia, ale si za ne aj priznali podiely na zisku, ako keby ich predali. V balete tak od sezóny 2007/2008 rozdali 14.041 voľných vstupeniek, ich hodnotu nový manažment odhadol na 124.510 eur. Práve za odvolanie Radačovského Šoth čelil kritike, urobil to totiž deň pred chystanou baletnou premiérou.

Nový riaditeľ vymenil aj šéfa činohry Štefana Bučka, hoci tam finančné pochybenia nezistili. Šoth však argumentoval svojou kompetenciou priviesť si svojich ľudí. Odvolaných šéfov nahradil operným spevákom Petrom Dvorským, činoherným režisérom Vladimírom Strniskom a baletným umelcom Vlastimilom Harapesom. Kontrola ministerstva financií sa v SND začne v utorok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu