Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Vo Fiľakove zaplavilo stanicu, park aj miestnu ZOO

Ľudia bojujú s vodným živlom
Ľudia bojujú s vodným živlom (Zdroj: SITA)

FIĽAKOVO - V juhoslovenskom Fiľakove dnes po necelých štyroch rokoch voda z miestneho potoka Belina opäť zatopila železničnú stanicu a blízky park aj s miestnou zoologickou záhradou. Časť zvierat z najviac ohrozených častí museli premiestiť do náhradných priestorov.

Zatiaľ čo voda z koľajísk by sa mohla stratiť za priaznivého počasia v priebehu niekoľkých hodín, voda v parku nemá kde odtekať, a bude preto opadávať možno aj niekoľko týždňov.

Voda vytvorila na nástupišti fiľakovskej stanice takmer súvislé jazero. Vlaky železničiari odklonili a na stanici sa namiesto pasažierov potulovalo iba niekoľko zvedavcov a detí. Pre cestujúcich bola pripravená náhradná doprava autobusmi, no tie odchádzali na asi kilometer vzdialenú stanicu na okraji mesta takmer prázdne. "Ľudia už o prerušenej premávke väčšinou vedia a sem už neprídu," tvrdil jeden zo železničiarov. Dopravu okolo Fiľakova odklonili už od štvrtej hodiny ráno.

Rušno bolo naopak na vzdialenejšej stanici, kde dnes mimoriadne zastavovali všetky rýchliky do Košíc a odkiaľ železničiari vypravovali osobné vlaky smerom do Zvolena. Aj tu však Belina hrozila vyliatím. Po vrchol hrádze miestami chýbalo necelých 30 centimetrov.

Rozbúrený potok sa naposledy vylial do mestského parku v centre Fiľakova v júni 2006. "Vtedy tu však toľko vody nebolo," povedal ošetrovateľ zvierat Gabriel Bystron. Stúpajúca voda ho prekvapila hneď ráno po príchode do práce. Na niektorých miestach v parku hladina na poludnie dosiahla výšku okolo pol metra a podlahy vo väčšine klietok a voliér boli zatopené.

"Dospelých operencov sme nechali na mieste, presťahovali sme mláďatá vtákov, zajace a morčatá," dodal Bystron, podľa ktorého sa zatiaľ podarilo zachrániť všetky zvieratá. Na vyššie položenú stajňu s poníkom či kozami našťastie voda zatiaľ nedosiahla. Ku klietkam s exotickými vtákmi, holubmi, bažantmi a ďalšími zvieratami sa však podľa neho deti s mamičkami tak skoro nedostanú. Park so zoologickým kútikom bude v najbližšom čase prístupný iba v gumených čižmách.

Škody, ktoré voda napáchala na historickom parku založenom v polovici 19. storočia, budú viditeľné ešte dlhší čas. Povodne spred štyroch rokov pripomínali dlhé mesiace nánosy blata a nepríjemný hnilobný zápach.

Fiľakovo čelí záplavám v priebehu posledných dní už po druhý raz. V nedeľu po prudkej búrke zaliala voda z miestnych potokov niekoľko ulíc. Hasiči a mestskí policajti uzatvorili centrum pre osobnú dopravu, hlavnú cestu cez mesto vtedy prerušili aj vrecami s pieskom. Napriek tomu však voda zatopila desiatky domov, obchody aj materskú škôlku.

Postihli záplavy alebo víchrice vaše mesto alebo obec? Boli ste pri tom a podarilo sa vám ich zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu