Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Štrnásť duchovných proti výzve na odstúpenie J. Fila

Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Júliu Filo
Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Júliu Filo

BRATISLAVA - Štrnásť evanjelických duchovných sa postavilo proti výzve Výboru Združenia evanjelických duchovných (ZED) na odstúpenie Júliusa Fila z funkcie generálneho biskupa Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV).

Dôvodom na odstúpenie majú byť zverejnené informácie o spise agenta Štátnej bezpečnosti (ŠtB) pod krycím menom Julo, ktorý má patriť práve Filovi. "Výzvu Výboru ZED považujeme za nesprávnu, zakladajúcu sa na jednostrannom videní problému a ako členovia ZED sa od nej dištancujeme," píše sa vo vyhlásení, ktoré podpísaní duchovní poskytli dnes agentúre SITA. Duchovní upozorňujú, že generálne presbyterstvo ECAV ustanovilo pastorálnu komisiu, ktorá skúma obsah spisov ŠtB vedených o predstaviteľoch ECAV. Komisia podľa nich na tejto úlohe stále pracuje a zatiaľ nevydala žiadne stanovisko.

Predseda Výboru Ján Meňky upozornil, že výbor je legitímnym orgánom, ktorý zastupuje 170 evanjelických duchovných a má právo sa oficiálne vyjadrovať k rozličným otázkam. Podľa neho proti výzve na odstúpenie Fila sa postavilo niekoľko členov združenia. "Za povšimnutie stojí skutočnosť, že niektorí z tých, ktorí sa podpísali pod odmietnutie výzvy na odstúpenie Fila sami figurujú vo zväzkoch ŠtB ako agenti a spolupracovníci pod krycími menami Javor a Alfa," uviedol Meňky pre agentúru SITA. Zároveň dodal, že medzi podpísanými je aj človek, ktorý je rodinne zviazaný s biskupom Filom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu