Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Popálená žena porodila živého chlapčeka!

Ťažko popálená rodička z Handlovej priviedla na svet 1 100 gramového chlapčeka.
Ťažko popálená rodička z Handlovej priviedla na svet 1 100 gramového chlapčeka.

KOŠICE - Ťažko popálená žena z Handlovej (31) porodila chlapčeka v siedmom mesiaci tehotenstva v košickej pôrodnici. Hoci matka i dieťa ležia v nemocnici vo veľmi vážnom stave, je to ojedinelý prípad, keď rodička s komplikovaným úrazom priviedla na svet živé dieťa!

Tehotná žena sa zranila od zapáleného variča ešte 11. mája. Vznietili sa na nej šaty, pričom rozsiahle popáleniny utrpela až na 40-ich percentách tela! "Popálená bola od brady až po kolená vrátane brucha," vraví prednosta šačianskej Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Ján Babík. Podľa neho išlo o šťastnú konšteláciu hviezd, že sa chlapček nenarodil už mŕtvy. "Matka stratila pri pôrode veľa krvi. Je to však prvý prípad úspešného pôrodu uprostred liečby takto vážne popálenej pacientky. Pokiaľ sa nezvýši riziko infekcií a ďalších komplikácií, pacientka na intenzívke strávi ešte asi mesiac. Podstúpila už tri operácie, no neminú ju ešte ďalšie štyri plastické zákroky!" dodal Babík.

Chlapček, ktorý je zatiaľ bez mena, leží od uplynulej soboty na JIS-ke a jeho stav je vážny. "Dieťa váži 1 100 gramov a nie je v ohrození života. Počas úrazu rodičky však došlo k poškodeniu mozgu dieťaťa. Vylúčené nie je ani postihnutie ďalších orgánov," povedal prednosta Novorodeneckej kliniky FN L. Pasteura v Košiciach Peter Krcho.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu