Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

EK: O nevpustení Sólyoma musí rozhodnúť slovenský súd

Lázsló Sólyom
Lázsló Sólyom (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Slovenský súd musí rozhodnúť o tom, či bolo nevpustenie maďarského prezidenta Lázslóa Sólyoma na Slovensko porušením pravidiel EÚ. V pondelok to povedal Michele Cercone, hovorca európskeho komisára pre spravodlivosť Jacqua Barrota.

Cercone zdôraznil, že pravidlá EÚ presne regulujú pohyb osôb v rámci únie. Pripomenul, že členské krajiny EÚ môžu pohyb osôb v určitých prípadoch obmedziť, napríklad z dôvodu ochrany verejného poriadku, bezpečnosti alebo zdravia. No len národné súdy, a nie Európska komisia, môžu rozhodnúť, či boli tieto princípy dodržané alebo porušené.

Maďarsko v polovici októbra požiadalo Európsku komisiu, aby začala priestupkové konanie voči Slovensku v súvislosti s incidentom z 21. augusta, keď Slovensko zabránilo vstupu maďarského prezidenta Sólyoma na svoje územie. Budapešť totiž považuje odopretie vstupu maďarskému prezidentovi za jednoznačné porušenie Schengenskej zmluvy, ktorá zavádza slobodný pohyb osôb medzi jej členskými krajinami, teda aj medzi Maďarskom a Slovenskom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu