Piatok22. november 2024, meniny má Cecília, zajtra Klement

Mäso prestáva Slovákom chutiť, jedia viac cestovín

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku sa od roku 1989 výrazne znížila konzumácia mäsa, mliečnych výrobkov, chleba, zemiakov či vajec.

Vzrástla naopak spotreba tukov, cestovín či ovocia. Mierne sa zvýšila aj konzumácia ryže a rýb. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu.

Celková spotreba mäsa poklesla v prepočte na jedného obyvateľa medzi rokmi 1989 a 2008 o zhruba 30 percent na 58 kilogramov. V najväčšej miere sa zo slovenských jedálničkov vytratila hovädzina, ktorej sa konzumuje približne o 78 percent menej.

Približne 40-percentný pokles zaznamenali štatistici aj v spotrebe mlieka a mliečnych výrobkov, vlani ich každý Slovák v priemere skonzumoval asi 152 kilogramov. Spotreba chleba sa znížila z takmer 50 na približne 41 kilogramov a zemiakov z približne 78 na 56 kilogramov. Vajec sa vlani zjedlo v priemere 204, zatiaľ čo v roku 1989 ich bolo 354 kusov.

Konzumácia cestovín naopak vzrástla zo 4,6 kilogramu v roku 1990 na 6,5 v roku 2008. Spotreba tuku sa zvýšila z 21,7 na 23,6 kilogramu a ovocia a ovocných výrobkov zo 60 na 62,8 kilogramu. Konzumácia rýb vzrástla zo 4,6 na 4,8 kilogramu. Z dostupných štatistík vyplýva, že od roku 1998 sa výrazne zvýšila spotreba sladených nealkoholických nápojov zo 42 na 139 litrov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu