Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Lajčák: Vzťahy s Ukrajinou komplikuje plyn, skener aj prirážky

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák

BRATISLAVA - Vzťahy Slovenska s Ukrajinou komplikuje januárová plynová kríza, spor o kontrolovanie vlakov skenerom na spoločnej hranici i dovozné prirážky. Novinárom to dnes po stretnutí s úradujúcim ukrajinským šéfom diplomacie Volodymyrom Chandohijom povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Ukrajinský politik reagoval, že Kyjev urobí všetko pre bezproblémové dodávky plynu, tranzit suroviny však vraj nezávisí len od Ukrajiny. Problém so skenerom by mali vyriešiť merania.

Lajčák poznamenal, že všetky tri sporné body "negatívne ovplyvňujú atmosféru" vzťahov medzi Bratislavou a Kyjevom. V minulosti Slovensko s Ukrajinou vychádzalo lepšie, slovenská diplomacia patrila medzi priaznivcov vstupu Ukrajiny do EÚ alebo NATO.

Zastavenie dodávok plynu po spore medzi Ruskom a Ukrajinou v januári obmedzilo výrobu vo viacerých veľkých slovenských podnikoch. "Požiadal som môjho kolegu naozaj, aby nás ubezpečil, že sa takáto situácia nebude opakovať," vyhlásil slovenský minister.

Spor o skener, ktorý na železničnom priechode v Maťovských Vojkovciach pomáha odhaľovať pašovaný tovar, prepukol v auguste. Ukrajinské železnice tvrdili, že takéto kontroly ohrozujú zdravie ich rušňovodičov a na istý čas zablokovali i nákladnú dopravu. Neskôr sa kontroly obnovili, ale naďalej sa skener nemôže používať na prehľadávanie lokomotívy a prvých troch vozňov súpravy. Problém s kontrolou vlakov by mohli čoskoro vyriešiť merania Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu. Podľa Lajčáka sa uskutočnia na budúci týždeň. Slovenský minister očakáva, že medzinárodní experti dajú za pravdu Bratislave a kontroly sa obnovia v plnom rozsahu. Chandohij dodal, že výsledky meraní budú rešpektovať.

Lajčák tiež ukrajinského ministra upozornil na dovozné prirážky na autá a bielu techniku, ktoré Ukrajina v minulosti uplatňovala, a kritizoval návrh v ukrajinskom parlamente zaviesť ďalšie prirážky na autá a mäsové výrobky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu