Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Pozostalí po obetiach z Chorvátska dostávajú finančnú pomoc

Tragická havária v Chorvátsku.
Tragická havária v Chorvátsku.

KOŠICE – Na Konto pomoci, ktoré vlani po tragickej havárii slovenského autobusu v Chorvátsku zriadilo mesto Košice, prispeli organizácie a občania sumou vyše 46 470 €.

Ako na otázky uviedla hovorkyňa košického magistrátu Lucia Mihoková, z fondu formou daru vyplatili 16 pozostalým po 1194,98 € ako úhradu nákladov na pohreb.

„Ešte vlani mesto oslovilo účastníkov zájazdu, ktorí utrpeli ujmu, aby si podali žiadosť, doložili ju dokladmi, na základe čoho dostanú 829,85 €, vrátane tých, ktorí utrpeli duševnú ujmu. Prostriedky spravuje a rozdeľuje špeciálna komisia zriadená na tento účel, ktorá koná na základe zákona o verejných zbierkach," povedala Mihoková.

Podľa hovorkyne fond odoslal 10 osobám, ktoré boli zranené alebo prežili psychickú traumu, na ich účet 829,85 eur. "Do 10. augusta tohto roka im vyplatil fond 8298,5 eur,“ uviedla Mihoková a doložila, že k tomuto dátumu bolo na účte 19 566,6 €.

„V najbližších dňoch zašleme ďalším trom osobám, ktoré boli zranené alebo prežili psychickú traumu a podali si žiadosť a doložili aj doklady potvrdzujúce použitie finančných prostriedkov, na ich účet peniaze. Pracujeme aj na posúdení zvyšných žiadostí. Žiadosť si nepodala už len jedna osoba zasiahnutá tragickou udalosťou,“ povedala Mihoková.

Zbierka trvá od 10. septembra 2008. Fond môže prijímať žiadosti a rozdeľovať peniaze do 10. septembra tohto roka. Po tomto termíne musí organizátor zbierky do 30 dní predložiť vyúčtovanie obvodnému úradu, ktorý zbierku povolil.

Onedlho uplynie rok od tragickej nehody slovenského autobusu v Chorvátsku. Viezlo sa v ňom 49 ľudí, priamo na mieste zahynuli štrnásti, ďalších 30 osôb vyviazlo z havárie s rôznymi zraneniami, z nich dvaja zomreli neskôr v nemocnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu