Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Handlovčania smútia: Tragédia, katastrofa, hrôza!

Zobraziť galériu (5)

HANDLOVÁ - Tragédia, katastrofa, hrôza. Tak hodnotili viacerí obyvatelia Handlovej pondelkový výbuch v bani, pri ktorom prišlo o život 20 ľudí. Tragická udalosť v banských štôlniach, kde nejeden Handlovčan odpracoval mnohé roky, zanechala svoje stopy aj na atmosfére v meste.

Handlovčania sa pripravujú na podvečernú pietnu spomienku spojenú so zapálením sviečok za obete. V 18-tisícovom meste sa snáď nenájde človek, ktorí by nepoznal niektorého z blízkych či vzdialených príbuzných obetí banského nešťastia. "Bol tam aj náš sused. Boli to ľudia, ktorí majú tu v Handlovej rodiny, deti. Je to pre nich strašné," priblížila svoje pocity 20-ročná Sorina.

Tragédia zasiahla všetkých bez rozdielu veku i pohlavia. "Vždy, keď na to príde reč, rozplačem sa," poznamenala žena v dôchodkovom veku.

"Toľko mŕtvych nebolo asi ani pri jednom z nešťastí v tejto bani," dodal Mikuláš Déli, ktorý pod zemou odrobil 32 rokov. Dnes v handlovskej bani pracuje zať jeho sestry, v deň tragédie mal, našťastie, dovolenku.

Baníci a špecializovaní záchranári, ktorí pred explóziou hasili požiar v už vyťaženom úseku bane, prišli o život v hĺbke približne 330 metrov pod povrchom. "Musel zlyhať ľudský faktor. Zrejme to podcenili," hneval sa dôchodca František Olšák. Podobne ako mnohí Handlovčania, aj on má s dolovaním uhlia bohaté skúsenosti - pod zemou pracoval 18 rokov. Zodpovední ľudia mali byť podľa neho opatrnejší, keď zistili, že uhlie v podzemných chodbách tlie.

Poznamenal, že uhoľný prach a uvoľnené plyny dokážu spôsobiť výbuch so silou dynamitovej nálože. Vyslúžilého baníka prekvapilo aj zmätočné informovanie vedenia bane, ktoré až vo večerných hodinách opravilo svoje skoršie informácie o počte ľudí "uväznených" v podzemí.

Prvé informácie hovorilo o 18 ľuďoch, ktorí uviazli v podzemí; neskôr sa zmenili na 19 a potom dvadsať. "Čo sa ja pamätám, keď sme my chodili do bane, bola tam trojitá kontrola. Nechápem, ako im mohol chýbať jeden chlap," čudoval sa Olšák. Viaceré médiá už skôr informovali, že baníci už niekoľko dní pred výbuchom cítili pod zemou metán. Keďže baňa patrí k jednému z mála fungujúcich podnikov, ktoré v regióne Hornej Nitry ponúkajú pracovné príležitosti, baníci do bane sfárali. Nešťastie sa stalo len necelý mesiac pred plánovanými oslavami baníctva.

"Mesto Handlová ruší všetky oslavy," povedal novinárom primátor Rudolf Podoba. Ani v jeho životopise pritom nechýba záznam o práci v bani. Vedenie mesta na podvečer naplánovalo pietnu spomienku pri pamätníku Obetiam baníckeho štrajku, občania môžu vyjadriť svoju účasť aj podpisom na kondolenčné listiny vystavené vo vestibule mestského úradu. Desiatky podpisov sa už nazbierali aj v kondolenčnej knihe na vrátnici podniku, ktorá stojí pri zozname zosnulých. Najmladší z nich sa narodil v roku 1980.

"Táto obrovská tragédia veľmi hlboko zasiahla našich obyvateľov," zdôraznil primátor. Pripomenul, že trinásť z dvadsiatky zosnulých žilo v Handlovej. Hnedé uhlie sa na Slovensku ťaží už sto rokov, s dolovaním sa začalo práve v Handlovej.

Surovina, ktorej množstvo v danej lokalite odhadli v roku 1909 na 46 miliónov ton, prispela k rozmachu sídla založeného v 14. storočí karpatskými Nemcami. V roku 1959 presiahla ťažba v Handlovej prvýkrát hranicu milióna ton, v súčasnosti každoročne vyťažia asi 300.000 ton.

Celkovo sa z handlovských ložísk počas priemyselnej ťažby vydolovalo asi 80 miliónov ton uhlia, píše sa v publikácii Igora Reiffa Sto rokov priemyselnej ťažby uhlia v Handlovej. Počas tohto obdobia zahynulo na následky úrazov viac než 250 baníkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu