Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Pravda: Armáda kúpila päť bezpilotných lietadiel

BRATISLAVA - Armáda kúpila päť bezpilotných lietadiel od izraelskej firmy Elbit Systems. Malé prieskumné, diaľkovo ovládané stroje sú určené pre špeciálnu vojenskú jednotku.

Napísal to dnes denník Pravda, podľa ktorého však dve z lietadiel typu Skylark používa polícia na ochranu hranice s Ukrajinou. Tá je vonkajšou hranicou schengenského priestoru bez hraničných kontrol.

"Ide o najmenší model a nebolo to veľmi drahé," povedal minister obrany Jaroslav Baška (Smer-SD), hodnotu kontraktu neuviedol. Dodal, že lietadlá sú určené pre žilinský pluk špeciálneho určenia. Ministerstvo vnútra nasadenie strojov policajtmi odmietlo potvrdiť, pretože tieto informácie sú vraj tajné. Lietadlo má podľa Pravdy zabudovanú kameru, ktorá obraz prenáša operátorovi.

Denník pripomenul, že špeciálna vojenská jednotka sa okrem Iraku nezúčastnila na zahraničnej misii, kde by plnila bojové úlohy. Nové lietadlá by jej vraj mohli pomôcť pri prípadnom nasadení v Afganistane; vyslanie slovenských bojových jednotiek do tejto krajiny by privítali USA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu