Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Licenčná rada zisťuje, či Fico neporušuje zákon

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Licenčná rada (RVR- Rada pre vysielanie a retransmisiu) prijala ďalší podnet na účasť premiéra Roberta Fica v diskusných reláciách verejnoprávnych médií, v ktorých zásadne vystupuje sám. Rada bude skúmať, či sa tak neporušili zásady objektivity a plurality.

Sťažnosť na reláciu z 10. mája dala súkromná osoba, povedal riaditeľ Kancelárie RVR Ľuboš Kukliš. Rada má na rozhodnutie pol roka, zvyčajne rozhoduje do troch mesiacov. Premiérove účinkovanie v relácii O 5 minút 12 vtedy kritizoval aj podpredseda KDH Július Brocka, ktorý bol hosťom ďalšej časti relácie. Obvinil STV, že sa nechá zneužívať jednou politickou stranou a ako príklad uviedol "trištvrtehodinový monológ premiéra Roberta Fica".

Rada v minulosti dostala viacero podnetom na vystupovanie samotného premiéra v médiách, porušenie zákona nenašla. Podnet včera mohla odmietnuť, Kukliš však vysvetlil, že nejde len o počet účastníkov diskusie. Dôležité je, či moderátor dokáže byť oponentom a udržať objektivitu relácie. V decembri 2003 napríklad udelila sankciu za reláciu Tvárou v tvár Slovenskému rozhlasu (SRo), ktorý upozornila, že poskytol "exkluzívny priestor na vyjadrenie sa k politickým témam jednému politikovi", vtedajšiemu premiérovi Mikulášovi Dzurindovi. Rade vtedy tiež prekážalo, že výhradnou účasťou premiéra SRo "nezabezpečil názorovú pluralitu".

RVR začala aj konanie voči TV JOJ za príspevok Zneužívali františkáni deti v Krimi Novinách 18. mája. Preskúma, či televízia informovala o vyšetrovaní prípadu objektívne. Zisťovať bude aj možné narušenie ľudskej dôstojnosti a ochrany súkromia v príspevkoch TV JOJ Docent obťažoval študentky a Ak sú študentky zneužívané, odvysielaných koncom mája v Novinách.

Vysielateľ JOJ, TV MAC, dostala tiež pokutu 2 tisíc eur, pretože RVR nedodala na posúdenie záznam vysielania programu Adrenalín z 24. januára, ďalších 2 tisíc dostali za zlé označenie vhodnosti programu. Film Umenie vraždy bol označený ako prístupný od 15 rokov, piktogram hovoril, že je od 12 rokov. Za príspevok Brat zavraždil sestru v Novinách 21. marca dostala JOJ pokutu 7302,65 eur.

Markíza má zaplatiť 5 tisíc eur za to, že volebné štúdio počas 1. kola prezidentských volieb prerušila reklamou. Ďalších 3320 eur je sankcia pre vysielateľa TV Markíza, spoločnosť Markíza-Slovakia, za neodvysielanie jednoznačnej výzvy na prečítanie si poučenia o použití lieku pri reklamnom spote Coldrex. Na 665 eur vyjde Markízu zlé označenie filmu Hľadá sa Nemo na Štedrý deň. Televízia mu dala piktogram, že je vhodný od 12 rokov, podľa licenčnej rady ho môžu pozerať deti od siedmich rokov.

SRo rada upozornila na porušenie zákona reláciou Bez lampy FM 24. decembra 2008, kde sa hovorilo aj o prípade Hedvigy Malinovej a stave justície. Rada rozhlasu vytkla, že nezabezpečil všestrannosť informácií, pretože k diskutovaným témam vystupovala len jedna strana. Rovnako dostal rozhlas nepeňažnú sankciu za reláciu Z prvej ruky z 12. decembra 2008.

STV má zaplatiť 7 tisíc eur za skrytú reklamu. Stalo sa tak 21. januára, keď v Správach STV informovala o vlastnom programe Eurovision Contest Song 2009, príspevok však podľa RVR mala označiť ako reklamu. Ďalších 2 tisíc eur je sankcia pre STV za propagovanie sponzora v relácii Zdravíčko pán Doktor. Pokutu 200 eur včera RVR udelila aj TA3. Jej vysielateľ, spoločnosť C.E.N. s.r.o, nedodala rade požadovaný záznam z 8. februára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu