Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Vláda chce peniaze ukladať len do štátom ovládanej banky

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Štátne podniky budú asi v budúcnosti ukladať svoje voľné finančné prostriedky na účty v Slovenskej záručnej a rozvojovej banke, ktorej akcionárom je štát.

Dôvodom má byť konzervatívne správanie sa komerčných bánk pri poskytovaní úverov. Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico.

"Minister financií dostal za úlohu pripraviť technické predpoklady ukladania dočasne voľných finančných prostriedkov štátnych podnikateľských subjektov v Slovenskej záručnej a rozvojovej banke," povedal Fico. Kritériá komerčných bánk pri posudzovaní toho, komu poskytnú úver, sa totiž podľa Fica sprísnili natoľko, že sú často nedostupné. Dodal, že štátne miliardy v Slovenskej záručnej a rozvojovej banke jej pomôžu poskytovať kvalitnejšie služby.

Premiér Fico mal s komerčnými bankami viacero sporov. V minulosti im pohrozil aj vyšším zdanením, ku ktorému však napokon nedošlo. Konzervatívny prístup k pôžičkám im vyčítal už viackrát. Problémy s financovaním majú aj projekty verejno-súkromného partnerstva na dostavbu diaľnic, ktoré potrebujú úvery od súkromných bánk.

Bankám na slovenskom trhu v prvom štvrťroku podľa štatistík centrálnej banky klesol čistý zisk medziročne o 29 percent na 112,06 milióna eur (3,38 miliardy Sk).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu